Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

MAN Roland Druckmaschinen AG

  •  
  •  
  •  
  •  


полиграфия: Професор Финкбайнер, знаем, че сте в България във връзка с учредяването на „Балкански форум на печатарските съюзи”. Бихте ли ни казали на какво дължим високата чест да присъствате лично на тази инициатива, тъй като посещения от подобно ниво не са обичайна практика за нашата малка страна...

Проф. инж. Герд Финкбайнер (Г.Ф.): Веднага ще отговоря честно — ние обсъждахме създаването на Форума миналата година по време на традиционната пресконференция за изложението IFRA в Лайпциг. Тогава взехме решение да осъществим този проект през май, но в крайна сметка той се реализира сега, през октомври. Моето присъствие тук се дължи на убеждението ни, че от дълги години в България има верни клиенти на MAN Roland — както в областта на вестникарския печат,
така и в областта на ролния и на листовия офсет. Моето лично присъствие, или това на главния ни мениджър, неминуемо фокусира вниманието върху продуктите на фирмата, освен това символизира нашата подкрепа за клиентите на MAN в страните от региона.

полиграфия: Съществува ли потенциална възможност да получим някакви инвестиции или част от производствата на MAN да се насочат към България и Румъния, след присъединяването ни към Европейския съюз?

Г.Ф.: Бих казал, че нямаме конкретни планове, но в нашия процес на създаване на благанепрекъснато анализираме къде и как се произвеждат нашите компоненти и къде съществуват предпоставки за аутсорсинг. Не изключвам възможността определени части да набавяме от Балканския регион още днес, но дали ние самите ще развиваме някаква производствена дейност тук, все още не мога да кажа.

полиграфия: При производството на листови и ролни машини в MAN непрекъснато се стремят към иновации. Известно ни е мотото на вашето листово направление — „Value Added Printing” (Печат с добавена стойност) и „Applied Innovations” (Приложни иновации) — за ролното. Какво е общото в тези иновации и какви възможности разкриват те за клиентите на печатниците?

Г.Ф.: Целта на нашите разработки „Applied Innovations” и „Value Added Printing” е клиентите ни да получат по-голямо разнообразие и по-висока добавена стойност в стопанската верига на създаването на продукти. Казано накратко, това означава потенциал за по-голям обем и по-голямо разнообразие на продукцията, като едновременно с това се постига висока икономическа ефективност. Защото цената ще продължи да бъде доминиращ фактор в бранша, а с помощта на новите технологии ние създаваме възможности да се произвежда по-изгодно.

полиграфия: От презентацията Ви, по време на учредяването на Балканския форум на печатарските съюзи, стана ясно, че целта е не само по-добра цена за крайния потребител, а и едно по-комплексно обслужване — сервиз за клиентите, консултации...

Г.Ф.: Точно така. Аз говорих за това как бихме могли максимално да използваме технологиите, с които днес разполагаме, с какви допълнителни печатни материали могат да работят тези машини, какви печатни продукти могат да произведат и каква добавена стойност се създава за купувача, като към всичко това осигурим комплексно сервизно обслужване, компетентност в областта на
печатните материали и консултации, свързани с процеса на печатното производство.

полиграфия: Наскоро MAN и Allianz Capital Рartners създадоха съвместно дружество с цел придобиването на MAN Roland Druckmaschinen AG. Какво ново трябва да очакваме след това обединение? Ваши са думите: „Тази крачка представлява нова ера за MAN Roland.” Какво толкова грандиозно ще се промени?

Г.Ф.: Голямата крачка означава крачка към независимостта. Независимостта да излезем от един концерн, който произвежда камиони, автобуси, двигатели, компресори, както и печатарски машини, и да станем самостоятелни.

Нашата цел, която съвпада и с целта на новото дружество, е в рамките на 2-3 години MAN Roland да излезе на борсата. По този начин предприятието ще може да се развива и разраства в условията на един все по-консолидиращ се пазар на производителите.

 
27.09.2011.
Автор: Десислава Брайкова
0 Коментари
Таг :

Интервюта

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар