Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Въпроси към г-н Румян ГеоргиевОчаквахте ли да получите наградата „Търговец на годината“, или тя беше изненада за Вас?

Не, не очаквахме. Уважаваме всички колеги в бранша и смятаме, че повечето от тях се справят по-добре от „Естер“ в кризата. Тъй че наистина сме изненадани — и, разбира се, благодарни.

Как смятате, защо досегашните носители на на­градата, които определят призьора, са решили да откроят именно Вас?

Нямаме представа. И не смеем да питаме.

С какво „Естер“ АД се отличава от останалите търговци на пазара?

Преди всичко с това, че не поддържаме търговия на дребно. Когато започнахме, още като ООД, потреблени­ето в страната беше голямо и предпочитахме да рабо­тим с регионални търговски фирми, които купуваха от нас на едро — или поне в по-големи обеми. Сега тези тър­говци ги няма или пък са живи и здрави, но се занимават основно с друго. Въпреки това не смятаме да влизаме на пазара на дребно и да изграждаме бази в страната. Ще чакаме появата на силни регионални фирми, с които да си сътрудничим, ако и те го желаят.

Кое е онова, което хората не знаят за „Естер”?

Че всъщност основната част от оборота ни не се осъ­ществява в България.

Какви са в настоящия момент предизвикател­ствата пред българските търговци на печатар­ски материали?

Най-общо тези предизвикателства са две. Първо, све­товната икономика е в дълбока структурна криза, от ко­ято финансовата криза е само елемент. От това след­ва, че периодът на възстановяване може да продължи повече от десетилетие и дори повече от едно десети­летие. Второто предизвикателство е браншовата соли­дарност. Тази солидарност винаги е била изключително крехка и анемична, а сега като че ли е изпаднала в кома.

Бихте ли споделили плановете си за бъдещото раз­витие на фирмата?

Планът е прост: диверсификация — пазарна, продуктова, по видове дейности. За съжаление простите работи ряд­ко стават бързо и евтино.

 
25.10.2011.
Автор: Polygrafiа Magazine
2 Коментари
Таг :

Браншова информация, Интервюта

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Коментари2Добави коментар

  • Иван Делев10.01.2012 22.33ч.

    Колега и аз съм много изумен от това че г-н Георгиев от фирма Естер е удостоен с такава награда. Абсолютно незаслуженно .Познавам от вътре нещата. Абсолютни монополисти в доставката на хартия Тоталитарни схеми на работа, Никакви свежи идеи, Обсебили пазара на хартия веднага след прехода и го държат до ден днешен .Отгоре на всичко семейна фирма, роднински назначения и прехвърляне на постове по наследство.

  • stopEster25.11.2011 19.02ч.

    Познаваме Румян Георгиев и неговата фирма ЕСТЕР АД като изключително некоректни субекти на пазара. Много сме учудени че им дадена таква награда. Явно хората от бранша не знаят с кого си имат работа или си затварят очите.Призовавам им да погледнат по навътре във фирмата ЕСТЕР АД

Добави коментар