Добрият печатар би искал да има под ръка прости и целесъобразни методи за изпитване багрилността, наречен още интензивитет на мастилата, и да е в положение от две различни мастила лесно да прецени кое е по-доброкачествено. Често практикуваният начин от две еднакво тежки кутии с мастило съдържащото се в по-голямата кутия, т. е. по-лекото, да се преценява за по-добро не винаги е право. Така например едно мастило със силна примес от мастило за смесване (мишвайс), поради което е станало по-леко, ще е много по-слабо, по-неспорно, отколкото другото по-богато на пигмент, вследствие което е и относително по-тежко. Най-добрият начин за установяване наситеността, интензитета, багрилността в този случай е чрез смесване на мастилата. За целта се измерва от мастилата за изследване по 1 г, а ако теглилката не е тъй чувствителна, по 10 г и повече и ги смесваме с десеторно количество цинково белило (цинквайс). Смесването се извършва с валец върху стар литографски камък или върху матово стъкло, солидно прикрепено върху някоя подложка. Ако от получените смеси се намажат върху една стъклена плоча две еднакво дебели ивици, може да се прецени разликата в багрилната им сила и с това, кое от мастилата е по-интензивно, по-изобилно на пигмент. При пълен тон не винаги е лесно сравняването на двете мастила. Твърде много зависи нюансът от дебелината на мастиления пласт, а при ръчен печат твърде трудно е да се получат точно еднакво дебели пластове. При смесването най-малките разлики в нюанса се виждат лесно. Ако при смесването двете мастила покажат един и същ нюанс, то може да се обясни, че са от еднакъв химически състав, защото ако са от различен химически състав, при смесване никога не могат да дадат един и същ нюанс.
Според Б. И. Березин багрилната сила на 1 г от дадено мастило за изследване, съответно избелено с 10 г цинково белило, може да се изрази в проценти по отношение интензивитета на мастилото от образеца (еталона) по формулата:
К= α.100/б
където К е багрилната сила в проценти по отношение багрилната сила на еталона, а — числото грамове цинково белило за избелване на изпитваното мастило, б — числото грамове цинково белило за избелване мастилото на образеца.
Изготвяне отпечатъците от изпитваното мастило и от мастилото на образеца трябва да се извършва при еднакви условия: 1) една и съща форма клишета с един и същ растер; 2) на една и съща печатна машина; 3) на една и съща хартия и 4) при възможност с еднакво дебел слой мастило.
Ако мастилото за изпитване се окаже сравнително по-интензивно от това на оригинала, то интензивитетът на цвета му се понижава до интензивитета на цвета на мастилото на оригинала (еталона) чрез примес на съответното количество цинково белило. Обратно, ако изпитваното мастило е по-слабо от това на оригинала (еталона), прибавя му се мастило. Едновременно със смесването става възможно да се провери по доста сигурен начин и светлотрайността на мастилата. Известно е, че отпада светлотрайността на мастилата, които не са светлотрайни поради количеството на примесените в тях вещества за подправка. Това е лесно обяснимо, понеже с примеса връзката между отделните частици багрило се разкъсва и вместо в затворено цяло поединично са изложени на действието на светлината, която вече атакува така изолираните частици боя от всички страни. Ако връзката между отделните частици от багрилото е затворена, а не разкъсана, в такъв случай само горната част от частиците на боята ще се атакуват от действието на светлината. Към това идва още и примесеното белило, което напълно отразява падащата върху му светлина и по тоя начин частиците от боята повторно попадат под нейното действие. Ето защо при силно подправено мастило в продължение на няколко часа може да се проследи светлотрайността му, докато за същото, ако е отпечатано в плътен тон, понякога са необходими седмици, дори месеци, за да се установи светлотрайността му. Да отбележим още и това, че светлотрайността на мастилата зависи още и от качеството на употребената за печат хартия.
При избор на хартиите за печат повече от всякога трябва да се взема под внимание доколко светлотрайността на хартията отговаря на целта, за която е предназначено печатното произведение. Съвършено безцелно е да се употреби за печат светлотрайно мастило, ако хартията бърже си променя цвета на слънце и печатната продукция няма голямо употребление. От казаното следва, че няма смисъл да се употребяват светлотрайни мастила за печат върху хартии, съдържащи дървесина, а само върху хартии без дървесина.
Един друг твърде прост и сигурен метод за установяване интензивитета на мастилото и с това необходимото количество мастило за печат се състои в следното: с аналитична везна се измерва необходимото количество мастило за един отпечатък, след което, преди да се отпечата върху съответната хартия, целият тираж вече може да се изчисли за необходимото количество мастило, което ще се употреби. По този начин може да се изследва багрилността и на две мастила. Важното е и двата отпечатъка да имат абсолютно еднакво количесто мастило.
Засега още няма установен метод за изследване изсъхваемостта на мастилата, защото тук не е от значение само абсолютната изсъхваемост на мастилото, а също и взаимодействието между хартията и мастилото, както и влиянието на температурата и влагата във въздуха.
Изсъхването обаче може да се определи с времето, в течение на което мастиленият слой, нанесен на стъклената плочка, престава да лепне към притиснатия на него палец. Понеже за това изследване е необходимо много време, според Б. И. Березин в практиката се прилага същият метод: Отмерват се 2 г от изпитваното мастило и с валец се навалува върху металическа плочка. Щом като мастилото е добре навалувано, от същото мастило със същия валяк се нанася върху стъклена плака с размер 5Х13 см. Стъклото с нанесения върху него равномерен слой от мастило се суши в сушилен шкаф при температура 100°С. Отвреме-на-време стъклената плочка се изважда от сушилнята и върху мастиления слой се търкаля металическо топче с диаметър 10 мм. Мастилото се смята за изсъхнало, когато търкулнатото топче не образува никаква черта. Степента на разтриването твърде често се определя на око. За тази цел се прекарва ножът или шпахтелът по повърхността на мастилото (в кутията или на камъка). Добре разтритото мастило оставя огледално гладка повърхност, а по лошо разтритото се виждат бучки и зрънца. Този метод е твърде неточен и позволява установяването само на груби частици. В заводите на СССР се прилага следният по-точен метод за контролиране качеството на разтритите печатарски мастила. Отмерено количество от мастилото се разтваря в 200 куб. см терпентиново масло или газ и се прецежда през металическо сито с 3600 дупки на 1 см2. Количеството на неразтритите бучки или зрънца върху ситото в грамове показват степента, до която е разтрито мастилото.
Друго свойство, с което се запознахме и разгледахме по-подробно в кн. 2 от 1952 г. на сп. „Полиграфия“, е консистенцията, която за гъстите мастила се изпитва чрез метода на разтягане, а на течните (напр. вестникарските) чрез методи със сачми, като определяне на вискозитета на дълбокопечатните мастила става по метода на Енглер, за който метод е необходима специална апаратура. Разтегливостта на мастилата се определя в милиметри по диаметъра на мастиленото петно, което се образува, като се постави капка мастило под тежест от 250 г За определяне на разтегливостта се измерва следното количество мастило в грамове (което съответствува приблизително на 0,1 относително тегло и обезпечава постоянен обем от капката на мастилото):
За мастила от органически пигменти и милори . . . . . . . . . . . . . . . . 015
За хромно жълто . . . . . . . . . . . 020
За мастило от сажди . . . . . . . . . 010
За целта се вземат 2 стъкла от 3—5 мм дебели с размер около 72 мм в диаметър. Върху повърхността на долното стъкло 1 поставят мастилената капка 2 и се покрива с горното стъкло 3, над което се поставя тежестта 4.
След изтичане на 15 минути тежестта се снема и се измерва диаметърът на образуваната мастилена капка в милиметри. Този диаметър характеризира разтегливостта, или с други думи вискозитета или консистенцията му.
Вискозитетът на редките мастила, напр. на ротационните вестникарски мастила, се измерва чрез метода със сачми. За показател на вискозитета в този случай служи времето в секунди, в течение на което желязното топче от диаметър 3,2 мм изминава едно разстояние от 200 мм при свободно падане в мастилото, поставено в стъклен цилиндър. Колкото мастилото е по-гъсто, толкова повече време е необходимо за изминаване на разстоянието.
От казаното дотук е ясно, че с описаните няколко прости метода може да се даде една правилна преценка за свойствата на мастилата без скъпи машини за изследване и обучени специалисти.