Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Адком и Esko ArtworkСветовният лидер в производството на софтуер за проектиране и дизайн на опаковки Esko Artwork, който предлага на пазара и режещите маси Kongsberg, отскоро има представител в България — фирма Адком. Разговаряме с г-н Васил Василев, собственик и управител на Адком, във връзка с това ново партньорство.

Г-н Василев, как се стигна до това ново партньорство за Вашата фирма? Какви са бъдещите Ви планове и прогнози?

Васил Василев: През лятото, по време на Fespa в Берлин и PrintCom в Пловдив, се запознах с госпожа Яна Блажичкова, която като представител на Esko, отговаря за България. В средата на октомври т.г. бях в централата им в Гент (Бел­гия), където се срещнах с господин Дейвид Джоелсен, отго­варящ за Югоизточна Европа. Така стартирахме нашия общ бизнес. Партньорството ни с Esko Artwork, по отношение на режещите маси Kongsberg, е нещо като „следваща стъп­ка“ на търговската ни дейност с принтери, печатащи върху плоскости. Всъщност, ние търсехме партньор, който да допълни продуктите, които продаваме.

На какво ниво е вашето партньорство?

Васил Василев: Нашето ниво на партньорство е средното от трите възможни нива — т.нар. риселър (reseller), като най-високото от тях включва пълна техническа поддръжка. Сега ние отговаряме изцяло за генерирането на клиенти и приключването на търговската сделка, а инсталацията и техническата поддръжка се осигуряват директно от Esko.

Esko Artwork е мултинационална компания, но къде е ситуи­ран центърът ù за Източна Европа?

Васил Василев: Офисът за Източна Европа е в Прага. През последните шест-седем години Eskoзакупиха няколко фир­ми. Една от тях е норвежката фирма Kongsberg, която от декември т.г. започва производство в Чехия на моделите си XЕ, ориентирани към рекламната индустрия. Моделите XL и DCM са много силни в опаковъчната промишленост.

Значи Адком навлиза и в сферата на опаковането?

Васил Василев: Наскоро Esko купиха Artwork Systems, с което се превърнаха в най-силния играч в областта на софтуера за дизайн, генериране и проектиране на опаковки, както и в изпълнението на мострите или къси тиражи. Ние имаме правата за продажба в България на режещите маси и соф­туерите на Esko.

Очаквате ли интерес от страна на българските фирми към продуктите на Esko Artwork и кой, според Вас, ще бъде най-атрактивният за тях?


Васил Василев: Определено. Вече имахме няколко разговора за такива машини. Очакваме до края на тази година да има поне една такава, реализирана у нас. Esko предлагат и мно­жество софтуери, например ArtiosCAD, който е много инте­ресен продукт. Той има различни плъгини за Adobe Illustrator, които позволяват да се доразвият възможностите на тази програма в областта на опаковките.

Смятате ли, че нашите фирми отговарят на необходимото техническо оборудване, което да им позволи използването на софтуер за опаковане от Esko?


Васил Василев: Няма да имаме такива проблеми, тъй като това са софтуери, които могат да се стартират на всеки един съвременен компютър.

 
03.10.2011.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Интервюта, Актуално

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар