Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 Календар на събитията

Изложбата „Преди Гутенберг и след това“ между Плевен и София

17.05.2018 - 16:00ч. - 24.05.2018 - 16:00ч. - Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

За сп. „Полиграфия“ и респективно за мен всичко започна със „случайно“ попаднал в редакционната поща линк с покана за събитие – откриването в Плевен (12.02.2018 г.) на интерактивна изложба, посветена на Гутенберг. Така се запознах с нейния автор Диян Павлов – Джими. Инициативата ме грабна. Оттам насетне нямаше как да не я отразя в най-подходящата, а както се оказа впоследствие и единствената софийска медия, публикувала материал за ентусиаста, замислил и със собствени усилия реализирал не каква да е, а интерактивна изложба. При това в България, и то в годината на Гутенберг.

Логично, инициатива от подобен мащаб не би могла да остане затворена в рамките на Творителница О’Писменехь! в Плевен, а и идеята на Диян беше да популяризира изложбата, да я покаже в други градове на страната, и, както самият той сподели в интервюто си за бр. 1/2018 на сп. „Полиграфия“: „... защо не и в чужбина“.

Възможност изложбата да бъде показана в София, в навечерието на най-светлия български празник – 24 май, видях в тринадесетото издание на годишните награди „Печатар на годината“ и „Търговец на годината“ на Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ). Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, която е домакин на събитието от 2015 г. насам, беше най-подходящото място за позиционирането на изработената от Диян реплика на Гутенберговата преса, на 50-те цветни табла със снимков материал и текст, на артефактите, представящи възникването на писмената култура в различните цивилизации, материалите и пособията за писане „преди“ и „след“ Гутенберг.

Щастлива съм и благодаря на СПИБ, на Националната библиотека и лично на Марин Петров от фирма „Канак“ ООД за това, че прегърнаха идеята и направиха възможно гостуването на изложбата „Преди Гутенберг и след това“ в София!

Благодаря на момичетата и момчетата от Националната гимназия по полиграфия и фотография, Националната художествена академия и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и на Майя Дойчинова, които приеха предизвикателството да оцветят събитието, влизайки в ролята на персонажи от различни епохи!

Благодаря на Русин Катански за професионално заснетото видео [1], чрез което неприсъствалите на демонстрацията на Диян в навечерието на церемонията по връчването на годишните награди на СПИБ в Националната библиотека (17.05.2018 г.) ще могат да съпреживеят емоцията на празника!

Не на последно място благодаря на Диян Павлов, че прие поканата на сп. „Полиграфия" да сподели изложбата си с всички нас! Вярвам, че следващите му дестинации ще са още по-вълнуващи и от сърце му желая здраве и нови творчески хоризонти!

Екатерина Николова

гл. редактор на сп. „Полиграфия“

 


[1] Заснетото и обработено от Русин Катански видео със заглавие „Преди Гутенберг и след това“ на Диян Павлов в НБКМ – 17.05.2018 г.“ е налично на адрес: https://youtu.be/rS3g87S4fKE

Сподели в: Share Tweet

Други събития

 • Labelexpo Europe 2021

  21.09.2021 - 09:00ч. - Brussels Expo, Белгия
  Labelexpo Europe 2021 - етикети, опаковки, технологии
 • virtual.drupa 2021

  20.04.2021 - 10:00ч. - Дюселдорф, Германия
  Онлайн конференция за печат и печатна комуникация
 • IFRA World Publishing Expo и DCX Digital Content Expo 2021

  13.10.2021 - 09:00ч. - Arena Berlin, Германия
  50-о международно изложение за информационно-издателска и медийна индустрия