NATURA GA
Опаковките за хранителни и потребителски стоки трябва да се отпечатват с листови офсетови мастила, които не оказват негативно влияние върху вкуса или мириса на пакетирания продукт. Разработването на нов специален носител, както и използването на избрани разтворители, суровини и производствени методи, направи възможно създаването на офсетови мастила без миризма.
Законодателите и много производители на маркови стоки обръщат все по-голямо внимание на печатните мастила и лакове с фокус върху тяхното безопасно използване и приложение, както и на техния химически състав. „Хубергруп“ прие предизвикателството, открито демонстрира, че е наясно с отговорността, която носи като производител, и от самото начало положи всички възможни усилия да осигури съвместимост с най-новите законови изисквания чрез иновации и технологичен напредък.
Серията мастила NATURA GA са разработени без използването на минерални масла. Тази серия се базира на 100% растителни масла и естери на растителни масла.
Естествено, освен процесните цветове фирмата може да предложи мастила, базирани на NATURA GA, във всеки цвят, който клиентът пожелае, включително фирмени и мострени цветове.
Основни изисквания към опаковките за хранително-вкусовата промишленост
Хранителните опаковки не трябва да пропускат до опакования продукт вещества, които са:
• опасни за човешкото здраве;
• влияят върху вкуса и мириса на продукта;
• влияят върху състава и външния вид на продукта.
Поради тези причини листовите офсетови мастила, които се използват за производството на първични хранителни опаковки, в които храната има директен контакт с непечатната страна на опаковката, трябва да са без миграция през печатния субстрат, както и да не влияят върху вкуса и мириса на опакования хранителен продукт. NATURA GA са серия мастила без миризма, но не и без миграция. Те може да се използват за отпечатване на опаковки за хранително-вкусовата промишленост само когато опаковката е проектирана съобразно свойствата на продукта и се използват материали, които могат да послужат за функционална бариера, гарантираща недопускането на трансфер на съставки на мастилата към съдържанието на опаковката чрез миграция или невидимо контракопиране. Например за картонената опаковка, която държи четири кофички йогурт.
Серии мастила, които не са класифицирани като тип „без миграция“, по принцип никога не се препоръчват от компаниите, част от „Хубергруп“, за производство на първични хранителни опаковки, при които храната контактува директно с непечатната страна на опаковката.
Специални свойства
• NATURA GA могат да се използват – подобно на конвенционалните офсетови мастила – на всички видове листови машини и абсорбиращи субстрати;
• Стабилен баланс вода/мастило;
• Ниско разпрашаващи мастила;
• Тези мастила съхнат изцяло и само чрез попиване, без помощта на оксидация. Поради техния механизъм на съхнене отпечатъците, направени с NATURA GA, не предлагат адекватна износоустойчивост. Лакирането в линия с органолептично неутрален лак на водна основа е задължително;
• Органолептичната оценка на печатни продукти показва отлични резултати („Робинзон тест“ EN1230, част 1 и част 2);
• Фактът, че тези мастила не съхнат чрез оксидация, означава, че не се отделят вещества с органолептични свойства. Пример за такова вещество са късоверижните алдехиди. Именно затова отпечатъци, направени с NATURA GA, имат ниско съдържание на хексанали.
• Ако субстратът на първичната хранителна опаковка не е адекватна бариера, при използване на NATURA GA мастила съществува вероятност от миграция от опаковката към продукта. В такъв случай препоръчваме използването на серията листови офсетови мастила CORONA MGA®, които се отличават с ниска миграция и ниски органолептични свойства.