Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

LITHOMAN и ROTOMAN на MAN Roland еталон в илюстрационния печат

  •  
  •  
  •  
  •  


Ако трябва да се обедини висока производителност с продуктово многообразие, най-предпочитаният избор на печатниците по света е илюстрационният ролен офсетов печат. Водеща роля в тази област играят производствените серии LITHOMAN и ROTOMAN на MAN Roland, които от десетилетия са еталон за икономически изгоден и надежден илюстрационен печат.

При големите тиражи машините LITHOMAN са безспорен лидер в световен мащаб. От създаването на новото поколение през 1996 г. фирма MAN Roland е продала над 250 машини от тази серия. Машината с двойна обиколка на цилиндъра се предлага за печатане на страници с „изправен” и „легнал” формат, а броят им за А4 варира от 32 до 72. Максималната скорост е 15,5 m/s при 1 240 mm обиколка на цилиндъра, което отговаря на 45 000 екз./час. LITHOMAN се използва най-вече за печат на списания, каталози, телефонни указатели, рекламни приложения и продукти върху олекотени хартии. От средата на 90-те години, когато все повече печатници решават да обединят гъвкавостта на офсетовата технология с най-висока производителност и автоматизация чрез новото поколение на LITHOMAN, производствените параметри на този тип машини непрекъснато се подобряват. Някои данни за сравнение между годините 1995 и 2006 еднозначно го доказват: скоростта е увеличена с 30% и достига 15,5 m/s; максималната ширина на печатната лента е увеличена от 1 460 на 2 060 mm (с 40%), чрез което максималната часова производителност, приравнена към формат А4, е почти удвоена (3,06 млн. стр./ч.). Същевременно, значително са намалени обемът на макулатурите и времето за подготовка.

Подобни постижения се отбелязват и от 16-страничната ROTOMAN. По света вече има продадени повече от 500 машини от конвенционалния и от Sleeve** варианта на тази серия машини с 24 и 32 страници. Максималната скорост на ROTOMAN е 15 m/s или 90 000 екз./ч. и тя се използва предимно за печат на проспекти, списания, каталози и приложения както за големи, така и за
малки тиражи. И тук производствените параметри са подобрени чувствително: например за смяна на печатните форми на осем цилиндъра при използване на APL система (Automatic Plate Loading — за напълно автоматизирана смяна на печатните форми) са необходими само две минути.

Опит и иновационни решения

Потребителите на тези две серии машини печелят чрез тях благодарение на опита, натрупан от MAN Roland и от стотиците специалисти печатари по света, работещи с модулните печатарски системи. Всеобхватните консултации и професионалното управление на проектите от страна на MAN Roland са базата за правилния избор на клиента в ползва на LITHOMAN или ROTOMAN, съответстващи на неговите изисквания. За успешното дългосрочно планиране на инвестициите допринася възможността за допълнително окомплектоване с модулни сгъвачни системи, както и многообразието от системни компоненти, например надстройки за магазинно сгъване, за сгъване с фуния или с двойна фуния, или пък печатащи секции. Интегрираното управление на системите се
осъществява от printnet-модула PECOM, който предварително настройва, управлява и следи всички параметри на процесите. ClosedLoop концепциите за регистъра на рязане, пасера на цветовете и регулиране на цветната плътност също се числят към значителните нови разработки през последните години, като устройствата QuickStart за намаляване на времето за настройка и ограничаване на макулатурите.

Машините LITHOMAN и ROTOMAN работят успешно навсякъде по света като високата им производителност и многостранни възможности позволяват на печатниците да изпълняват икономически изгодно и с най-високо качество всички желания на клиентите си.

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар