Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Automatic Plate Loading на MAN RolandAutomatic Plate Loading (APL — автоматична смяна на печатните форми) представлява иновационна система на MAN Roland, която драстично намалява времето за смяна на печатните форми. С нея за първи път в печатарската промишленост, на индустриално ниво, беше внедрена роботизирана техника.

APL-системата използва роботизирано рамо с четири оси на движение на KUKA Robot Group, с точност на позициониране от 0,01 mm. Иновационен е не само продуктът, но и начинът на създаването му. Роботът е съвместен проект на две големи индустриални предприятия от Аугсбург — MAN Roland Druckmaschinen AG и KUKA Robot Group. Разработен от KUKA (със съдействиетона MAN), роботът е интегриран след това в APL-системата на MAN Roland. Двамата лидери на пазара дават нагледен пример за коопериране извън рамките на два бранша, както и за създаване на мрежова организация на работа на интердисциплинарно ниво.

Принцип на работа на APL

След приключване на печатния процес, роботът, който се намира в рамата за водене на хартията, започва работа. По време на печата машинистът вече е позиционирал всички необходими за следващата поръчка печатни форми в магазинните отделения, всяко от които съдържа по четири форми. Роботът изважда използваните форми от машината и ги поставя в кутия, която ще бъде изпразнена след старта на машината за печат. След това захваща един комплект от най-много четири форми или в случай на смяна на поръчката при регионални издания — само предварително избрани и приготвени форми. Формите се изтеглят от магазинното отделение с по две вакуумни пластини и чрез въртене на рамото се предават на системата за опъване на формите. Автоматизирана механична система за позициониране фиксира формите. Същото е в сила и за втория комплект форми в машините с двойна обиколка на цилиндъра, при които цялата операция отнема 2,5 минути.

Предимства

Ако се направи сравнение с други решения, системата APL на MAN Roland отстранява някои известни проблеми. Магазинните отделения за печатни форми не са в непосредствена близост до мастиления апарат и хартиената лента, т.е. те са в чисто пространство без пръски от мастило и хартиен прах. Две различни магазинни отделения са предназначени за нормални и панорамни (особено големи) пластини. Ако в работния поток възникне смущение, то се отстранява с функцията PPL (Power Plate Loading) — база на системата. Вградената функция PlateScan (за сканиране на формите) предотвратява грешното им позициониране или размяна. Формите се идентифицират на базата на щрихкод, поставен на кантованата страна на фòрмата, а системата управлява правилното място в отделението. Докато изброените функции се изпълняват, печатната секция е нормално достъпна за всички процеси на обслужване и поддръжка.


Най-ярките предимства накратко

 • Смяна на печатните форми за 2,5 минути на цялата вестникарска машина;
 • Едновременна смяна на печатните форми във всички печатни секции;
 • Децентрализирано решение;
 • Роботизирани рамена на фирма KUKA, работещи по четири оси, интегрирани в рамата за водене на хартията;
 • Един робот обслужва два формни цилиндъра;
 • Не е необходима ръчна намеса по време на смяната на печатните форми;
 • По време на смяната машината e достъпна за всички дейности по обслужването и поддръжката;
 • Полуавтоматична функция за архивиране (Backup);
 • Коректно разпределение на формите към секциите, без опасност от грешки;
 • Система, пригодна за всички вестникарски линии на MAN Roland;
 • Може да се дооборудва допълнително.
Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар