Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Нeidelberg Speedmaster 102От години Нeidelberg Speedmaster 102 е безспорeн шампион във формата 70х100, но това не му е достатъчно! Точно обратното – този лидер на пазара се налага отново и отново с високопроизводителни функции, с които вдига летвата все по-високо. С повече или с по-малко печатарски секции, с обръщателно устройство или без – SM 102 може почти всичко... освен да вкарва голове.

Както е известно, някъде светът се върти около топката, а не около слънцето. В Heidelberg всичко се върти около качеството и икономическата ефективност. Показателен пример за това е офсетовата печатарска машина Speedmaster SM 102. Още от първите разработки на SM 102 конструкторите ú я усъвършенстват и пригаждат все повече към изискванията на клиентите, поставяйки си целта да направят машината по-бърза, по-икономична и по-лесна за обслужване, а със съвършената техника и многобройните си високопроизводителни иновации определят нови мащаби в бранша. SM 102 е синоним за висококачествен печат на лице и гръб. Т.нар. One-Pass-Productivity (производство с едно преминаване през машината) разкрива нови перспективи за листовия илюстрационен печат.

Осемцветната SM 102 с обръщателно устройство, например, излязла на пазара през 1995 г., променя коренно начина на работа в печатниците за илюстрационен печат, като намалява почти наполовина времето за преминаване през машината. Наградата е: „При машините с обръщателно устройство, SM 102 изпреварва всички останали”, отбелязва гордо Себастиан Шварц, продуктов мениджър в Heidelberg. Нищо чудно, защото „световният шампион” предлага подходяща конфигурация за всяко предприятие и покрива всички варианти на илюстрационния печат от двуцветната машина за печат на упътвания (за лекарства, например) до 12-цветната SM 102 с лакиращо и обръщателно устройство, с които се печатат двустранно висококачествени годишни отчети и художествени каталози.

Върхово постижение на „отбора”

Докато при моделите с до осем печатни секции обръщателното устройство по-скоро служи за обогатяване на възможностите за едностранен печат, то при по-дългите модели единствената цел на обръщателното устройство е да се печата двустранно. По-голямата част от тези машини намират своето приложение в Тихоокеанския регион, Северна Америка, Германия и Англия. „Поради високо индустриализираните структури, на тези пазари всички са притиснати от липсата на време и големите разходи, така че предимствата на SM 102 – висока степен на автоматизация и бързина – са от изключително значение”, обяснява Шварц. SM 102 дължи лидерската си позиция не само на прецизната технология за печат на лице и гръб. Всички компоненти на машината покоряват потребителя със своето „отборно постижение” от най-висока класа. Границата на производителност непрекъснато се повишава от новите разработки, като например изцяло преработеното през 2006 г. устройство CutStar Can за напречно рязане на роли, или трансфера на технологии от други серии модели, като например представените на drupa 2004 Preset Plus-подаващо и Preset Plus-извеждащо устройство. Достатъчен повод да ги разгледаме по-подробно.

Икономически изгодна работа и от рола

С устройството за напречно рязане на роли, включено към SM 102, в листовите печатници вече може да се работи и от рола – от нискограмажни хартии до хартии с маса 300 g/m². „Директното подаване на хартията от рола осигурява стабилно производство. Един от нашите клиенти, например, произвежда поздравителни картички на 280 g/m² с помощта на CutStar. При работа с високи грамажи от рола този клиент постига отлична равнинност и покрива целия спектър от материали за печат”, коментира Шварц.

Най-голямото си предимство CutStar Can дължи на големия диаметър на ролите, бързата пренастройка за печат от лист на рола и обратно, както и на безстепенното настройване на дължината за рязане. И тъй като хартията представлява до 50% от стойността на цялата поръчка, с CutStar се спестяват значителни разходи.

Безпроблемно водене на листовете

SM 102 работи безупречно с най-различни материали за печат при всякаква скорост. Защото Preset Plus-подаващото и Preset Plus-извеждащото устройство (които произхождат от още по-бързата Speedmaster XL 105) транспортират листовете сигурно и без деформации както към печатните секции, така и към стапеловащото устройство. Нагаждането към променящите се скорости за печат се осъществява от системата за компенсиране на скоростта. Многостепенната система за следене на листовете не позволява подаването на два или повече листа.

В полет към стапела

Извеждащото устройство Preset Plus, разположено непосредствено след последната печатна секция, осигурява контролираното извеждане на листовете без риск от размазване на пресния отпечатък. За целта се използват специални аеродинамично оптимирани грайфери и патентованата Venturi технология. При тези скорости високотехнологичните решения са абсолютно необходими. „През машината преминават до четири листа за секунда” – казва Шварц. Heidelberg прилага познанията на италианския физик Джовани Батиста Вентури: специални дюзи подават въздух и се образува въздушна възглавница, която носи листа. Същевременно формата на дюзите и посоката на въздушния поток създават смукателно действие, което предотвратява трептенето и осигурява стабилен транспорт на листовете.

Следващото предизвикателство е стапеловането при печат на лице и гръб. Тъй като и двете страни на листа са с пресен отпечатък, остава само ограничено пространство за разполагане на спиращите листа елементи, т.нар. спирачки. По тази причина тук се работи принципно с най-много три такива „спирачки”, леко наклонени под ъгъл, за да се избегне провисването на листа.

С лекотата на атлет

Основен компонент на машините за печат на лице и гръб е 3-барабанното обръщателно устройство. Намаленият диаметър на обръщателния цилиндър в комбинация с патентованата система с грайферни щипки осигурява дори при проблемни материали за печат прецизен регистър: в процеса на обръщане грайферът се завърта на 180°, хваща листа в задния му край и го предава с точен регистър на следващия печатен цилиндър. С отблъскващото мастилото облекло Perfect Jacket за цилиндъра след обръщането и облеклото Transfer Jacket на предавателния цилиндър, се предотвратява размазването на мастилото. Тези облекла намаляват значително и времето за миене.

Специално покритата повърхност на сменяемото облекло на преводния цилиндър позволява да се работи с всякакви материали за печат. Безпроблемно е нанасянето и на сравнително дебел мастилен слой. Системата за подаване на мастилото InkLine, респ. InkLine Direct, следи количеството мастило в мастилницата и автоматично я допълва. За да не прегрее мастиленият апарат при продължителна работа, система за темпериране поддържа постоянната му температура, което осигурява стабилно качество на печата за целия тираж.

Удобство и мощ

Ако трябва да се лакира едностранно, в последната печатна секция се монтира т.нар. модулна лакираща система (Modular Coating System – MCS) вместо устройството за миене на гумените платна. Ако пък се налага лакиране и на лице, и на гръб, се монтира още едно устройство MCS в последната печатна секция преди обръщателното устройство. Това перфектно решение за лакиране, наречено Perfecting Coating Solution, дава възможност за лакиране преди и след обръщането при едно преминаване през машината. Предимството му е не само в блестящия резултат, но и преди всичко в бързата довършителна обработка на тиража. Чрез двустранното лакиране с дисперсен лак, листът е практически сух, когато достигне до стапела. Подходящото сушилно устройство DryStar Perfecting е съобразено с особеностите на това приложение. В машини с обръщателно устройство и лакираща секция се използва друг модул от серията DryStar – DryStar Combination.

Специално трябва да се отбележи, че това изобилие от техника се обслужва само с няколко натискания на бутоните, разположени върху командния панел Prinect CP2000. Preset-функцията съкращава значително процеса на настройка – след като форматът и дебелината на материала за печат се въведат веднъж в Prinect CP2000 Center, вдухваният въздух, вакуумът и механичните компоненти се настройват автоматично към параметрите. След въвеждане на данните за поръчката, изтеглящата марка, страничните ýпори, страничните вдухватели и смукателната глава се позиционират спрямо формàта и автоматично се настройват към материала за печат. Данните и настройките могат да се съхранят и по всяко време да се извикат за повторни поръчки.

Издръжливостта води към успех

Удобството на обслужване, съвършената техника и многостранността все още не правят от една машина „шампион”. Тя трябва да издържа и на дългосрочно натоварване, в което Speedmaster SM 102 е без конкуренция. „В Австралия една SM 102-10-Р произвежда между четири и пет милиона отпечатъка месечно, а в Англия 12-цветна SM 102 отпечатва 50 милиона листа годишно при постоянно високо качество”, споделя Шварц. Историята на успеха на SM 102 продължава. И няма съмнение – със Speedmaster SM 102 клиентите винаги са господари на топката!

 
29.09.2011.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Печатно оборудване

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар