Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Коника Минолта – с най-много продадени печатни устройства в България през 2012 г.Печатането е открито в Китай през VI век, като първоначално текстът и илюстрациите били изрязвани върху дървени блокчета. Най-старата известна печатна книга в света – „Диамантената сутра“ от 868 г. – е отпечатана по тази технология. Векове по-късно Йохан Гутенберг въвежда печатарска матрица, в която могат да се подреждат отделни букви. Дървената преса има проста конструкция. Преди печата хартията се овлажнява, за да се получи по-добър отпечатък. Набраната страница се омастилява с помощта на тампони. Металните букви се съхраняват всяка в своя кутия и словослагателят ги подрежда ред по ред, изпълвайки матрицата и оформяйки страницата. Оцветените елементи се добавят след това ръчно.

Със сигурност повечето печатари ще прочетат с усмивка тази част от историята. Тя изглежда като абстрактно минало във века на новите технологии, когато отпечатването на завършени книги и брошури става само с няколко прости движения пред компютъра. Не случайно повечето специалисти вече задължително вкарват в производството си дигитални системи, които значително улесняват живота им и намаляват разходите. И малки, и големи печатници и рекламни агенции избират своето печатно устройство, което да допълни работния процес най-вече при малките тиражи.

Ако сега трябва да търсим съвременния Гутенберг, това безспорно ще бъде водещата компания за цялостни решения за оптимизиран печат „Коника Минолта“. Именно тя е лидер на българския пазар за дигитални производствени устройства за печат и през тази година. С двете си нови машини bizhub PRO C6000L и bizhub PRESS C8000 фирмата зае челно място в продажбата на цветните листови дигитални производствени машини в категория 50+ стр./мин с 62,5% пазарен дял. При тези със скорост 10–49 стр./мин компанията има 31,9 пазарен дял, а при черно-белите води с 22,6%. Преди две години „Коника“ подписа партньорски договор с един от лидерите в търговията и сервизирането на предпечатно и печатно оборудване „Вълканов Трейд“. Съвместно двете фирми реализираха успешна 2012 година и „Вълканов Трейд“ успя да се наложи като първенец сред дистрибуторите на производствени системи с най-голям дял продадени машини.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

Статията е публикувана в брой 5 / 2012.

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар