Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

10 неща, които трябва да знаем за H-UV технологията• Към настоящия момент се използват четири начина за сушене и втвърдяване на мастилата в печатните машини: инфрачервени (IR) и UV сушилни, H-UV и LED-UV лампи за сушене. H-UV лампите (компактни устройства с възможност за вграждане освен в края на печатните секции и във всяка една) са успешен метод, позволяващ постигането на уникален синхрон между мастилото и излъчената енергия. Това оптимизира процеса на съхнене / втвърдяване, т.е. излъчената от H-UV лампата енергия (без силно загряване и без отделяне на емисии от озон) е прецизирана съобразно енергията, необходима за втвърдяване на H-UV мастилото.

• Фактът, че Н-UV лампата не отделя озон (както при UV лампите), е показателен за гарантирано по-дългия живот на оборудването и за елиминиране на необходимостта от вентилационна система.

• Една H-UV лампа може да втвърди до 400% мастилен слой (четири 100% фонове на мастилата от четирите цвята CMYK) плюс лаково покритие при максимална скорост на печатната машина. Това предполага значително по-малко количество енергия от необходимата за втвърдяване при IR или UV.

• Единичната H-UV лампа, разположена след четирите печатни секции и на входа към събирателното устройство има не само нисък разход на електричество, но отделя и малко количество топлинна енергия. Температурата на въздуха от работната зона е около 40 градуса при отвеждането ѝ по извеждащите тръби, а на излизащия от машината лист е само с 10 градуса по-висока от температура на въздуха на околната среда (около 20 градуса).

• Ниските стойности на излъчваната от машината топлина при H-UV сушенето понижават енергийните разходи за сушене и климатизиране на производственото помещение, с което се реализират значителни икономии за печатницата. Избягва се и характерната за IR или UV деформация на отпечатъците вследствие на високата температура, в резултат на което при повторното им преминаване през машината при обръщане на продукцията няма опасност от липса на пасер и възникването на проблеми.

• Ползите от H-UV технологията проличават не само в по-добрия пасер на цветовете, но и в по-лесната и точна работа при довършителните процеси: рязане, сгъване, колонабор, комплектоване, шиене и скрепване на книжните тела.

• H-UV мастилата „работят“ подобно на конвенционалните UV мастила – с минимално нарастване и правилна форма на точката и с подобен гланц. При съхнене / изпичане на лакове с H-UV няма пожълтяване, както при сушенето с LED-UV лампи. H-UV мастилото не избледнява след изсъхване, затова и цветовете на отпечатъка (както върху матови материали, така и върху материали без покритие) остават трайни и без промяна във времето.

• H-UV покритието има много висок гланц (средно до 90 s), а съчетаването му с H-UV лак позволява постигането на уникални специални ефекти (подобни на UV).

• Монтирането на H-UV лампа в края на линията от печатни секции преди извеждане на отпечатъците по никакъв начин не затруднява подготовката на машината за печат, нито смяната на гумените платна за съответния формат.

• H-UV сушенето позволява завършването на една поръчка в рамките на деня и без риск от копиране и зацапаване. Технологичното време при работа с конвенционални мастила на същата поръчка е най-малко три дни. Сроковете и в двата случая включват книговезката обработка и експедиция на печатната продукция.

И всичко това в офсетовата Lithrone G40 на Komori

Статията е публикувана в брой 1 / 2018.

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар