Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Heidelberg Anicolor – технология, която гарантира успех при всякакви условия

  •  
  •  
  •  
  •  


Ключови функции на Anicolor технологията

• Изключително кратко време за настройка
• Значително намаляване на разходите за консумативи
• Бърза смяна на печатната задача
• Постоянно и равномерно прилагане на мастилото
• Възпроизводимост на качеството за повтарящи се печатни поръчки
• Без необходимост от специални консумативи
• Лесно обслужване

Пазарът на печатна продукция се променя – на преден план излизат поръчки с по-къси тиражи, конкуренцията от страна на дигиталния печат постоянно нараства, налага се тенденцията тиражи от по няколко стотин копия да не бъдат произвеждани с помощта на традиционната офсетова технология въпреки неоспоримото качество на отпечатъка. Всичко това води до сериозен натиск върху печатниците, което в немалка степен се дължи на сравнително големия дял макулатура и по-дълговото време за подготовка. А това е проблем за традиционните печатници във време на нарастващ ценови натиск.

За да бъдат решени тези предизвикателства, от Heidelberger Druckmaschinen AG (Heidelberg) разработват нова технология за намастиляване, при която мастилото се разпределя с изключителна точност и равномерно по листа и така се елиминират съществуващите недостатъци на офсетовата технология.

Технологията Anicolor – детайлно

След тези встъпителни думи и факта, че българските клиенти вече могат да се възползват от възможностите на технологията благодарение на инсталираната нова машина Heidelberg в печатната база на „Нео принт“, следва да се впуснем по-детайлно в идеята и реализацията на технологията, за да открием и нейните предимства на практика.

Anicolor е „къс“ мастилен апарат без зони за намастиляване, който се състои от по-малко на брой валци и работи с абсолютно постоянно количество мастило през целия процес на печат. Еднаквото прилагане на точно определено количество мастило се постига посредством анилоксов валц (откъдето идва и името на технологията), разположен между мастилната камера и валяка за нанасяне на мастилото, който в продължение на целия тираж нанася върху всеки печатаем елемент от печатната форма необходимото абсолютно еднакво количество мастило.

Заедно с овлажняващата система Alcolor, Anicolor предлага постоянен баланс на мастило/вода, което се отразява във високата надеждност на технологията, постоянното високо качество на отпечатъка и лесното обслужване. Мастилото се измерва чрез контролирането на температурата на анилоксовия валц и съответно се прехвърля повече или по-малко мастило, ако температурата се повишава или понижава. Дори в случай на проблем технологията осигурява прецизно измерване на количеството мастило и гарантира постоянство на отпечатъка. Също така в сравнение с анилоксовите валци без овлажняване, които обикновено работят само в тесен температурен спектър, Anicolor обхваща по-широка работна температура, варираща от 20 до 45 градуса по Целзий, което позволява много по-фина настройка на количеството мастило и анилоксовия валц трябва да се сменя доста по-рядко. Широкият температурен диапазон предлага и много по-големи възможности за използването на специални цветове в бъдеще.

Фундаментално различен дизайн

Мастилният апарат Anicolor е с фундаментално различна конструкция от познатите конвенционални мастилни апарати. Това изисква всичко да бъде проектирано и подредено по-различен начин. Разработени са нови функционални елементи, като повечето от тях вече са патентовани. Иновацията в разработката е фокусирана върху принципа на използване на анилоксов мастилен апарат в комбинация с непрекъсната овлажняваща система и Heidelberg са едни от първите, които успяват да приложат успешно този принцип към листова офсетна печатна машина

Какви са още разликите с конвенционалните мастилни апарати? Отговорът на този въпрос се крие в пет основни пункта:
• Тъй като няма зони за намастиляване, плътността на мастилото е постоянна през изображението.
• Точно цветопредаване във всеки един момент.
• По-късият път на валца означава, че се реагира веднага при нанесени промени и корекции.
• При почистване се налага премахването на много малко количество мастило.
• Намалената повърхност е идеална за използването на бързосъхнещи мастила.

Оптимално офсетово качество на печата на „дигитални“ цени

Използването на мастилен апарат без зони за намастиляване гарантира оптимално офсетово качество на печат на „дигитални“ цени. Тайната се крие в начина, по който се рационализира мастилният апарат за оптимален ефект и значително намаляване на производствените разходи, и по специално по отношение времето за подготовка и макулатурите.

Намаляването на макулатурите до само няколко листа и бързата подготовка на машината са сред големите предимства на Anicolor технологията. Както споменахме в началото, пазарът на печатна продукция се променя, на преден план излизат поръчки с по-къси тиражи, а съществува и постоянен ценови натиск. Но сега, благодарение на решенията на Heidelberg, потребителите имат необходимата гъвкавост да предложат печатна продукция с много по-добро качество и значително по-ниски разходи на отпечатан лист.

Първоначалните изчисления на възвръщаемостта на инвестицията са показали, че печатници, използващи машини с Anicolor технологията на Heidelberg, могат да постигнат значителни финансови ползи. Направено изследване показва, че първоначалните инвестиции могат да бъдат превърнати в печалба по два основни начина:
• Когато възможностите на печатната система се оползотворяват пълноценно и структурата на работа е оптимална, технологията гарантира 25% по-голям капацитет в сравнение със стандартната машина без Anicolor.
• Съгласно казаното по-горе, всеки лист може да бъде произведен с 15% по ниска себестойност.

Вече и у нас

Съвсем наскоро, благодарение на непрекъснатия стремеж към развитие и политика за инвестиране в нови машини и внедряването на иновативни технологии, „Нео принт“ се превърнаха в първата печатница у нас, която може да предостави уникални услуги на своите клиенти, използвайки технологичните възможности на Heidelberg Speedmaster SX 52 с Anicolor мастилен апарат.

Характерно за новите модели от серията Speedmaster SX е, че осигуряват изключително качество на печат, висока стабилност в производството и ненадминато ниво на автоматизация. Освен това като пионер по отношение на зеления печат Heidelberg са разработили през годините решения, които премахват или намаляват вредните въглеродни емисии. Ето защо моделите от серията Speedmaster SX могат да се похвалят с много повече от висока производителност. Тяхната висока енергийна и ресурсна ефективност ги превръща в едни от най-екологичните решения в този клас.

Специално моделът Speedmaster SX 52, инсталиран в печатница „Нео принт“, предлага високи нива на гъвкавост и е способен да отговори на най-разнообразните изисквания на клиентите. Конфигурацията на машината може да бъде персонализирана, за да отговори напълно на нуждите на печатницата. Може да бъдат избрани конфигурации от 2 до 10 печатни секции с множество допълнителни възможности.

И в крайна сметка комбинацията Speedmaster SX 52 плюс Anicolor гарантира екопечат с ниска себестойност.

Статията е публикувана в брой 5 / 2012.

 
12.11.2012.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Печатни технологии, Печат, Новини

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар