Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Флуоресцентен дигитален печатУчени от Xerox създадоха флуоресцентен дигитален печат за защита на персонални документи

Новата технология на Xerox позволява дигитално отпечат­ване на флуоресцентни думи и символи, без да се използва флуоресцентно мастило. Чрез новия метод на Xerox ще може да се създават лесно важни документи като лицензи и чекове, с висока степен на защита от фалшификации.

Всеки знае, че американските банкноти с номинал над 10 щ.д. съдържат вградена ивица, която блести под ултра­виолетова светлина. Банкнотите, които не съдържат та­кава нишка, могат лесно да бъдат разпознати и отхвърлени като фалшиви. Сега учени от Xerox създадоха нова техноло­гия за лесно прилагане на този вид защита със същото ниво на сигурност, при различни видове документи, напр. акт за раждане. Става дума за технология, базирана на дигиталния печат с машини, които могат да се намерят почти във вся­ка малка печатница.

Иновативният метод за сигурност използва комбинация от тонери със сухо мастило (dry ink) за дигитални принте­ри, чрез които се постига защитата при печат.

Изследователската група на Рение Ечба, изследовател в Xerox Innovation Group, се възползва от факта, че произво­дителите на хартии добавят флуоресцентен изсветляващ реактив в хартията, за да я направят „бяла“. Базирайки се на това, учените намират конфигурация на тонер и технология, която придава флуоресцентен ефект при дигитално отпечатване на документи. По този начин при принтиране става възможно да се вмъкват персонализирани изображе­ния, скрити защитни знаци или кодове, видими само когато изображението е изложено на ултравиолетови лъчи.

„Това, което впечатлява хората в новата технология е, че може да създават флуоресцентни знаци, без използва­нето на флуоресцентно мастило“ – споделят Рение Ечбах и Рая Бала – откриватели на патентования процес. „Това означава, че пълноцветен дигитален принтер вече може да печата графични изображения, текст и символи за флуорес­центна персонализирана защита, наред с обичайните зада­чи, които изпълнява.”

Специалната технология е част от Xerox FreeFlow™ Variable Information Suite 5.0 – софтуер, който Xerox продава за нуждите на банки, застрахователни, телекомуникацион­ни и други компании, които произвеждат персонализирани документи.

Тъй като флуоресцентната защита се извършва без флу­оресцентно мастило, не се налагат допълнителни операции или разходи. Потребителите могат да вписват защитните елементи в своите документи, като нормална част от тях­ната работа с принтер. Новата технология е приложима при дигиталните производствени цветни преси на Xerox.

Допълнителна информация за компанията, нейните проду­кти и дейности може да се намери на сайтовете:


www.xerox.bg
www.xerox.com

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар