Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Страст към цифровите технологии

 •  
 •  
 •  
 •  


Притъмнено осветление, червени и сини прожектори, чаши с вино, лек кетъринг. Липсваше латино-музиката, с която един клиент беше асоциирал събитието. Стига някой да беше пожелал – можехме и дотам да стигнем.

Ще ви представя накратко събитието, което се състоя на 5 декември в бъдещия нов офис на Булгед, но нека първо да се представя – казвам се Йоан Георгиев и ръководя Отдела за дигитален печат на Булгед ООД. С предпечатна подготовка на печатни материали се занимавам от 1992 г. С удоволствие бих написал занимателен материал, но редакцията сигурно ще се възпротиви. Затова ще премина към сериозната част, обект на тази статия, а именно най-новото попълнение в технологичния екип на Булгед – Xeikon 5000. Очудващо? Не, напълно логично – машина ориентирана към средните тиражи, залагаща на висока производителност и с по-голям формат. Xeikon 5000 е базовият модел на фамилията ролни дигитални машини на Punch Graphix, която е уникална с възможността си да печата на материал с ширина 50 см и практически безкрайна дължина. Медиите за печат могат да бъдат както офсетови и двустранно-хромови хартии от 40 до 350 гр./м2, така и различни стикерни и полиестерни фолиа. Патентованата технология One Pass Duplex™ позволява едновременно печат на лицето и гърба, което прави стабилна регистрацията и значително повишава производителността. Цветността е 5+5, като включва стандартните CMYK цветове и възможност за печат с допълнителен цвят. В зависимост от приложението това може да бъде бял цвят, секюрити тонер (печат, реагиращ на UV светлина), както и запазени цветове, които могат да бъдат поръчани допълнително. Xeikon 5000 позволява печат с променливи данни, при който всеки следващ отпечатък е различен от предходния. Могат да бъдат персонализирани текстове, имена, цифри, номера, щрихкодове, снимки и други, с което цифровата технология реално отговаря на последните изисквания на пазара – производство на все повече персонално надписани рекламни материали и документи. Изходната линеатура е 175 lpi. Качеството на печата се контролира от два вградени денситометъра, което гарантира еднаквост на тиража отначало докрай. Не всичко приключва дотук, защото един от най-важните параметри е скоростта, която е 130 двустранни, пълноцветни А4 страници за минута. Така изброените характеристики могат да
свидетелстват за качествата на отпечатания продукт и накрая, но не на последно място – за неговата себестойност.

Нека да дам и няколко практически насоки и идеи за това как да използвате нашата нова услуга.

Естествено, всичко зависи от Вашата креативност, но:

 • постери 50 х 70 см (или по-дълги) в къси до средни тиражи (20 – 500 бр.);
 • А4 листовки в средни тиражи (200-2 000 бр.);
 • дипляни и брошури в нестандартни размери и средни тиражи – 50 см ширина и безкрайна дължина (напр. 84 х 30 см с 3 гънки);
 • многостранични издания в къси и средни тиражи (30-500 бр.);
 • „фототапети”;
 • богато персонализирани документи;
 • специализирани изделия – беклит с двустранен печат, продукция изискваща защита с печат, реагиращ на UV светлина;
 • всякакъв вид нестандартни дизайнерски решения, позволявани от технологията.

 

Дългогодишни наши клиенти и колеги се убедиха на място, след края на презентацията, в качеството, бързината и възможностите за печат на Xeikon 5000. Машината изкарваше интересни постери, които, за радост, след време видях да красят стените в някои офиси.

В заключение бих казал, че ние вярваме в бъдещето на цифровия печат и го доказваме постоянно. Не се плашим от новите предизвикателства, а напротив – приели сме ролята на мисионери в полето на българската полиграфия. С радост бих отговорил на всякакви възникнали въпроси у читателите на сп. полиграфия. И помнете – печатайте лесно!

 
29.09.2011.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Печатни технологии

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар