Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Безопасното пристанище или опасните плитчини на „океана Човешки капитал“Уважаеми читатели,

В настоящия брой продължаваме да отговаряме на вашите въпроси по новата ни тема „Обучение и развитие на персонала“.

Въпрос №1 от анонимен Началник смяна: Да си призная открито, това с обучението и със специален за него отдел ми се вижда абсолютна словесна гимнастика. Какво обучение, ако човекът си идва добре обучен от средното или висшето учебно заведение и се влива безпроблемно в трудовия поток? За мен длъжностите по обучение и развитие винаги са били „топлите местенца” за хора на директорите или „агенти под прикритие”. Какво толкова правят? Да не са преподаватели?

Отговор: Вижда се, че сте имали лош пример на подобен отдел. Но добрият пример е от изключителна полза за предприятието. Добре обученият и готов за незабавно поемане на трудовите задължения специалист е мечта на всяко учебно заведение, дори и на най-реномираното. За съжаление в света на бурно развитие на технологиите, глобализация и продължаваща на приливи и отливи икономическа криза е трудно да се постигне абсолютен синхрон между бизнеса и образованието относно изискванията за актуалните компетенции на пазара на труда. Иначе как да си обясним един парадокс, наблюдаван през последните години – расте броят на безработните, но в някои времеви периоди расте и броят на незаетите работни места? Този парадокс се демонстрира графично чрез кривата на Беверидж. Паралелното нарастване през някои месеци и тримесечия на тези два показателя означава, че бизнесът не „засмуква” кадри от пазара на труда, а това от своя страна означава, че на пазара на труда няма лица с нужните умения. Следователно, тези умения трябва да се доразвиват, надграждат или научават от началото. В случая на предприятие с наети вече лица отдел „Развитие и обучение” ще има отговорната, а понякога и стратегическа задача да открива (сега е модерно да се казва идентифицира) липсващите или недостатъчни умения у персонала и да създаде отлични условия за изграждането или надграждането им. А статистиката показва, че при коректно и адекватно диагностициране, планиране и провеждане на обучението финансовите резултати се подобряват.

Въпрос №2 от анонимен Собственик на фирма: От години имам партньорство със страна от Европейския съюз. Партньорите ме съветват да открия оттук възможност за финансиране на обучение на мои служители с техни обучаващи специалисти. Не зная как да открия такава възможност. Бихте ли ми помогнали? А, може би такава възможност при нас, за разлика от тях, няма.

Отговор: Партньорите Ви са напълно прави. Явно, те са от страна с по-дългогодишно членство в Европейския съюз и са „извървели някои пътеки, които ние сега откриваме”. Има такава възможност и тя се казва „Оперативна програма за развитие на човешките ресурси”, по-точно схема „Без граници”. Тя бе активна на два пъти, последния път – до 25 октомври 2012 г. При неизчерпване на определените за схемата средства е възможно да има трето активиране през 2013 г., или трета фаза, както се казва на проектен език. Тя предоставя отлична възможност за 100% финансиране от ЕС за широк кръг бенефициенти – без ограничение на юридически статут, бранш, големина на фирмата, местоположение. Максималният размер на подпомагането е 150 000 евро. Предполага и широк кръг допустими дейности, включително обучение. Така че е възможно при ново активиране на схемата да кандидатствате с чужд/и партньор/и, като предвидите обучение на вашите служители от тренери на партньора по умения, които представляват интерес за вас. Разбира се, в проектното предложение трябва логично и ясно да се обоснове и докаже необходимостта от конкретното обучение за вашия персонал. Препоръчвам Ви да следите в сайта на Оперативната програма за развитие на човешките ресурси в началото на 2013 г. Тогава там се публикува индикативен график за годината и по него ще можете да се ориентирате кога и дали ще се активира тази схема. За повече информация, моля, при интерес, ми се обадете. Защото по темата може да се изпишат куп страници.

Очакваме вашите въпроси и коментари по темата „Обучение и развитие” на:
epekaj@gmail.com
, 088 845 2838
www.epsilon.bg

До нови срещи на страниците на нашата рубрика!

Статията е публикувана в брой 5 / 2012.

 
20.01.2014.
Автор: Евгения Пекаж
0 Коментари
Таг :

Актуално, Автори, Интервюта

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар