Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

„Унипак“ АД – крачка пред другитеВ предишния брой на сп. полиграфия инж. Стефан Славчев ви запозна обстойно с предисторията и моментното състояние в „Унипак“ АД – една от най-големите печатници за опаковки в България със седалище в Павликени. Компанията произвежда посредством листов офсетов и флексографски печат опаковки за хранителната, козметичната, фармацевтичната и тютюневата индустрия. В настоящата статия ще проследим развитието на завода в Павликени, където понастоящем се използват и машини на производители от Германия и Чехия. Новата Rapida 106 ще печата основно висококачествени опаковки за козметичната индустрия.

Иновативност и технологично развитие

В началото на настоящата година ръководството на „Унипак“ АД в град Павликени подписа договор за доставка на високотехнологична голямоформатна листова печатна машина KBA Rapida 106 с 6 печатни секции и високоефективна лакираща секция за нанасяне на дисперсен и UV лак, с помощта на анилоксови валци, директно задвижване на формения цилиндър DriveTronic SPC и много допълнителна автоматизация. Машината трябва да бъде доставена през април.

„Унипак“ АД се наложи изключително успешно на пазара като реномиран производител в областта на опаковките и надежден партньор на множество български и световни марки. Стабилността на компанията и модерната политика в управлението осигуряват възможност на акционерното дружество не просто да затвърждава своите позиции, а и да печели нови пазари. Разбира се, би било несериозно да твърдим, че успехът се дължи само на един компонент. Всъщност постигането на пълен успех може да бъде реализирано чрез успешното решаване на сложно уравнение. Какво е то и какъв отговор са получили в „Унипак“ АД ще се опитаме да разберем в следващите редове.

Поглед в бъдещето, или как да бъдеш винаги иновативен

Днес едно от най-големите предизвикателства пред полиграфическата индустрия е необходимостта успешно да надникнеш в бъдещето и да разбереш какво ти готви то – не просто какво ще се случи утре, а да предусетиш пазарните тенденции и предизвикателства след утрешния ден. Някой би казал, че това не е нещо ново, и донякъде ще бъде прав. Донякъде, защото днес нещата не са такива, каквито бяха преди две или три (и малко повече) години. Днес не е достатъчно просто да инвестираш в нова технология и това автоматично да ти донесе успех. Несъмнено инвестирането в технологии е важно, но то е само част от предизвикателството. Важно е не само да придобиваш, но и в каква посока ще насочиш новопридобитите възможности.

И да, днес е по-трудно от всякога да инвестираш в технологии, но как иначе можеш да бъдеш иновативен и конкурентоспособен на пазара. И все пак, да си иновативен не означава винаги да закупуваш ново оборудване. Като потвърждение ще използвам думите на Тодор Чаков, директор и съсобственик в „Унипак“ АД: „Няма месец, в който да не сме усъвършенствали някоя технология, да не сме пуснали нов вид опаковка или да не сме измислили по-бърз и по-ефективен начин да произведем нещо.“

Мениджмънт

И така, в началото споменахме, че елементите, участващи в уравнението на успеха, са няколко, и сега ще се опитаме да го разбием на съставните му части. Разбира се, основната цел на подобна задача е да ви запознаем с добрите практики и да ви покажем, че дори и в тези трудни времена за полиграфическата индустрия (не само у нас, но и по света) има начини, показани на практика, за адекватно действане спрямо развитието на пазара.

Първият елемент, според нас, който има особена тежест в развитието на една компания, без значение браншът, в който оперира, е управляващият екип. В случая той показва завидни познания и възможности да прогнозира развитието на пазара и в каква посока да се насочва движението на компанията. От една страна, Тодор Чаков взема бързо своите решения, дори и с доза риск, който обаче впоследствие успешно капитализира. Пример, преди придобиването през 2009 г. „Унипак“ АД е в затруднена ситуация. И ето че само след две години успяват да я превърнат в една от най-големите печатници за опаковки в България.

Инвестирането в ново оборудване също не е случайно и става след продължителен анализ на пазара, нуждите на техните клиенти и възможностите за развитие.

Новата Rapida 106 ще бъде използвана основно за отпечатването на висококачествени опаковки за козметичната индустрия. Позиционирането в тази насока също не е случайно. През последните две-три години в козметичната индустрия протичат и набират сила определени тенденции по отношение изработването на опаковките, на които успешно може да бъде отговорено, използвайки технологичните възможности на Rapida 106. Така клиентите на „Унипак“ АД могат да бъдат сигурни, че продукцията им ще отговаря напълно на световните тенденции.

Освен това приходите на козметичната индустрия в световен мащаб постоянно нарастват, като в момента годишните продажби възлизат на около 333 милиарда долара, т.е. индустрията генерира повече пари от страни като Аржентина, Венецуела, Южна Африка и Обединените арабски емирства. Така управлението на „Унипак“ АД инвестира в технологии, които са насочени към индустрия, която постоянно търпи развитие с положителен знак.

Човешкият капитал

Смятам, че на всички е ясно колко важен е този елемент и че ако има проблеми в тази част от веригата, шансовете за успех значително намаляват. В „Унипак“ АД са наясно и споделиха, че постоянно се стремят да мотивират своите служители и да повишават техните умения и квалификация.

Технологиите – основата, върху която се гради

Стигнахме и до основния елемент в нашето уравнение. Ако приложим друг тип метафора, можем да кажем, че технологиите са основата, върху която се гради успехът. Ето защо смятам, че трябва да обърнем внимание и на новата придобивка на „Унипак“ АД, която носи определени ползи за разположената в Павликени компания.

Досега в печатницата са инсталирани и се използват печатни системи и на други немски производители. Новата Rapida 106 ще печата основно висококачествени опаковки за козметичната индустрия.

Благодарение на иновативната си лакова секция на лакиране с два вида лак, са възможни различни варианти за облагородяване, както и комбинация на конвенционални и UV лакове. Новата високопроизводителна машина може да печата с конвенционални и с UV мастила. Затова е оборудвана с 6 позиции за UV междинни сушилки, които в зависимост от поръчката се монтират на различни печатни секции. Миещи системи за различните видове мастила (конвенционални и UV) допълват оборудването на машината. Тъй като се печатат основно малки и средни серии опаковки, специалистите от „Унипак“ са избрали бързата симултанна смяна на пластините с DriveTronic SPC. Качественият контрол се осъществява посредством Inline денситометричната система QualiTronic Color Control, DensiTronic Professional за спектрофотометричен контрол, както и системата за автоматичен пасер посредством видеолупа ErgoTronic ACR. Система за позициониране на листа без странична марка SIS (Sensoric Infeed System), пакет за печат на дебели картони, нонстоп на подаването и извеждането и много други екстри допълват високотехнологичното оборудване на машината.

KBA Rapida 106 – 6 неща, които имат значение за вас

До момента си говорихме колко важни са технологиите и иновациите в целия процес. Именно поради тази причина в следващите редове ще обърнем поглед върху няколко идеи, имплементирани в Rapida 106, които я превръщат в желан инструмент в печатниците, за да могат те да отговорят на високите изисквания на клиентите си.
Още с представянето си на drupa преди четири години KBA Rapida 106 показа предимства, които продължават да работят в нейна полза и днес, превръщайки я в една от най-популярните печатни системи на компанията. Днес моделът продължава да бъде актуален благодарение на неспиращото развитие и внедряване на иновации, които повишават ефективността, развиват гъвкавостта на системата и намаляват оперативните разходи.

Скорост
Днес скоростта на изпълнение на поръчките е от много голямо значение. Всеки клиент търси повече бързина. В това отношение KBA Rapida 106 често се определя като истински шампион – печатната система е способна да отпечата 104 задания от по 1000 коли в един ден (в три смени).

Автоматизацията – пътят към успеха
В KBA разбират, че светът се движи стремглаво към дигиталното. Разликата при тях е, че не се противопоставят, а напротив. Това води до допълнителни ползи за техните клиенти, които от своя страна могат да предложат адекватно обслужване на своите.
В Rapida 106 са заложени множество автоматизиращи функции, които влияят положително на целия работен поток. Например системата за управление на производството LogoTronic. Заложената концепция улеснява „наместването” на отделните задачи в общия график и спомага за оптимизирането на капацитетните възможности на печатните системи. А с помощта на инструменти като PressWatch (информира ви за състоянието на моментната продукция) и SpeedWatch (документира всички събития, свързани с работните процеси) държите целия процес под контрол.
Също така, ако често изпълнявате една и съща поръчка за ваш редовен клиент, нямате проблеми, тъй като можете да запазвате определени профили, които да използвате в нужния момент.

Гъвкавост
Печатната система разполага с множество хитрини, с които да улесни всекидневната ви работа. Като например симултанна смяна на пластините с DriveTronic SPC, миещи системи за различните видове мастила и други. И основното, печатната система може да расте с вашите нужди, добавяйки нови възможности.

Качество
В края на краищата всичко опира до качеството на отпечатъка. Поради което от KBA са обърнали специално внимание на функции като качествения контрол, който се осъществява посредством Inline денситометричната система QualiTronic Color Control, DensiTronic Professional за спектрофотометричен контрол, както и системата за автоматичен пасер посредством видеолупа ErgoTronic ACR.

Екология
От KBA обичат да казват, че „Всеки говори за опазването на околната среда, докато те просто действат”. Серията Rapida (още от 2000 г.) има множество екосертификати, които нагледно доказват ангажираността на компанията в борбата за опазване на околната среда. Целият процес започва още на ниво производство на самите печатни системи – използват се редица технологични решения, намаляващи вредните емисии.

Бъдещето на печата... е в опаковането

Опаковките са навсякъде около нас – на практика 90% от всички предлагани продукти са пакетирани. Силата на KBA Rapida 106 се крие именно в печата на опаковки и в несравнимата й гъвкавост относно субстратите, които могат да бъдат използвани. Възможностите за облагородяване на печатната продукция също не са за подминаване.

И х-ът в уравнението – много желание и любов

Неизвестната, или по-скоро добре известната част от уравнението на успеха е желанието, с което работим. В „Унипак“ АД ясно показват, че този елемент не е тайна за тях, и го прилагат ежедневно в своята работа. Резултатът е уникален подход към клиента и проекти, които впечатляват с отношението към детайла.

След инсталирането на новата печатна система KBA Rapida 106 „Унипак“ АД ще разполага с най-дългата и най-модерна листова офсетова машина в България.

„Унипак“ АД ще продължи своето развитие, инвестирайки в нови технологии използвайки и европейски субсидии.

Тъй като България има добри перспективи – разположена е на кръстопът между Сърбия и Гърция, „Унипак“ АД има възможност да завладява нови пазари, а KBA да очаква и други инвестиции в печатна техника.

Статията е публикувана в брой 1 / 2012.

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар