Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Среща на директорите на INTERGRAFСкъпи колеги,
Бях упълномощена от ръководството на Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ) да участвам в годишната Среща на директорите на Европейската конфедерация на печатарската индустрия INTERGRAF. Както знаете, ние сме пълноправен член на INTERGRAF от няколко месеца. Повече информация ще намерите на www.intergraf.org и в електронния бюлетин на СПИБ. Домакин на срещата бе Датският съюз на печатарите.

Срещата се проведе в град Оденс — родния град на Ханс Кристиан Андерсен. Не че е особено важен факт, но аз (и не само аз) бях впечатлена от невероятно красивия офис на Съюза на датските печатари — собствена къща, с огромен двор, която разполага с достатъчно зали и работни помещения, осигуряващи отлични условия за работа на екипа на асоциацията. На щат в асоциацията работят 29 души. На срещата присъстваха представители на следните съюзи:

Англия, Шотландия, Дания, Белгия, Австрия, Швейцария, Португалия, Холандия, Унгария, Малта, Финландия и, разбира се, представители на INTERGRAF: г-жа Беатрисе Клос — главен секретар и Анна Мари Де Носе — политически съветник на INTERGRAF.

Работната сесия на срещата включваше следните ключови доклади:

 • Преглед на икономическите тенденции, свързани с eвропейската печатарска индустрия;
 • Представяне REACH — ЕU програма за ограничаване на използването на мастила и химикали с вредни и нестандартизирани съставки (виж www.dtc.dk);
 • Представяне на CSR (Corporate Social Responsibility) и комуникацията на членовете на INTERGRAF;
 • Представяне на отчета на делегацията на INTERGRAF от посещението в Китай 13—16.06.2006.

В дневния ред на срещата бяха включени още две презентации:

 • Представяне на Датската асоциация на печатарите и
 • Представяне на Съюза на печатарската индустрия в България.

Оказа се, че нито един от присъстващите не е посещавал България и презентацията, която бях подготвила, предизвика искрен интерес**.

Искам също така да ви информирам за следните предстоящи мероприятия на INTERGRAF до края на годината, в които бихте могли да участвате, ако те представляват интерес за вас:

На 3 октомври 2006, в Европейския парламент, Брюксел INTERGRAF организира дискусии по следните теми:

 • „От хартията до печата”;
 • „Китай и европейската печатарска индустрия”;
 • „INTERGRAF workshop за делокализацията на европейската печатарска индустрия”

На 4 октомври 2006, във Франфуркт:

 • „Печата на книги в Европа”

За повече информация:
www.intergraf.org
bklose@intergraf.org.

Без да ви отегчавам, искам само да отбележа няколко неща, които, според мен, ние като Съюз, е добре да обмислим за в бъдеще:

 • Обучението на кадри — навсякъде то е под контрола на Асоциацията и някъде с участието на държавата (Холандия, Дания);
 • Как да превърнем Съюза в доставчик на услуги за своите членове (Service provider & Marketing canal);
 • Участие в проекти на ЕС — (сертифициране, клъстер);
 • Статистика — как да се събира статистическа информация за развитието на печатарската индустрия в България (такава почти липсва у нас). INTERGRAF специално ни помолиха като Съюз да им предоставяме редовно статистическа информация за състоянието на индустрията. В противен случай сме „извън класацията”.

За INTERGRAF

INTERGRAF е асоциация, основана през 1923 г. в Швеция, доказала, че е форумът и гласът на печатарската индустрия в Европа.

Тя представлява 26 национални асоциации в 21 страни чрез лобиране и поддържане на постоянни контакти с международни организации като Европейската комисия, Европейския парламент и Международната работна организация.

INTERGRAF поддържа връзки и със сродни международни асоциации, включващи производители на печатарски машини, производители на хартия и други доставчици, издатели, рекламодатели, изследователски институти и директори на полиграфически колежи.

Асоциацията участва в основани от Европейската комисия изследователски програми и проекти, когато те са от полза за нейните членове и компаниите или за печатарската индустрия като цяло.

INTERGRAF организира два пъти годишно срещи на директорите от Асоциацията, на които се споделят и дискутират знания, опит и въпроси на международно ниво. За по—нататъшно увеличаване и обмяна на знания и информация, INTERGRAF организира международни работни групи на служители на Сдружението, специализирани по социални, икономически, технически и
въпроси за околната среда. По този начин нейните членове са в крак с последните разработки, имащи отношение към печатарската индустрия, както и новини, свързани с различните сектори на индустрията. INTERGRAF отговаря и на информационните нужди на Асоциацията, като провежда
проучвания и координира задълбочени изследвания.

INTERGRAF е организатор и съорганизатор на международни конференции и семинари в основния и специалните сектори на печатарската и сродните є индустрии. Те се организират с пълното съдействие на Федерацията.

 
26.09.2011.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Браншова информация

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар