Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

PantoneLive гарантира цветовата идентичностГотови ли сте за един нов свят, в който цветовите характеристики на вашия бранд са точно определени, така че да могат да бъдат възпроизвеждани акуратно всеки път и навсякъде? Успявате ли лесно да постигнете запазване на цветовете на бранда при различни повърхности за печат, производствени процеси и технологии?

Или, напротив, това е предизвикателство, което наред със споменатите елементи включва и още няколко – като уменията на хората, изпълняващи поръчката, или дори къде точно се случва това?

В случай че сте готови да се насочите към бъдещето и да оставите в миналото изброените предизвикателства, в следващите редове ще разберете какво е решението.

PantoneLive – цветове в облака

Без съмнение заглавието ви е подсказало за какво ще ви разкажем в следващите редове, а именно за услуга на Pantone – компания, която няма особена нужда от представяне, поради което ще пропуснем увертюрата и ще преминем към същината.

В едно изречение тя звучи така: PantoneLive е облачна услуга за управление идентичността на бранда по отношение прецизното възпроизвеждане на кореспондиращия (запазен) цвят върху различни повърхности и с разнообразните налични печатни технологии.

Малко повече за идеята

С PantoneLive характерният (запазеният) цвят на бранда се намира на сигурна, централизирана облачно-базира на екосистема, която може да бъде достъпвана от собствениците на бранда, дизайнерите и доставчиците на печатни услуги от всяка точка на света. По този начин цветът „живее“ в облака и може да бъде достъпван от всеки, по всяко време и отвсякъде с няколко клика на мишката.

Това гарантира резултати без изненади по отношение точното представяне на цвета без значение повърхността, субстрата или медията.

Облачният подход гарантира и по-кратко време за изпълнение на зададената поръчка без загуби и със значително по-малко грешки.

И най-важното, даденият продукт ще изглежда по един и същи начин на щанда във всеки магазин, без значение в коя точка на света се намира той.

Нека разгледаме какво дава услугата PantoneLive за трите основни елемента във веригата – собствениците на бранда, дизайнерите и доставчиците на печатната услуга.

За собствениците на бранда Всичко стартира оттук – от бранда и изградената през годините самоличност, която има за цел да разграничава един продукт от друг на щанда.

Фокусът е винаги върху защитата на цветовете и бранда и гарантираното им пренасяне върху различни медии и начини на производство.

Именно заради този основополагащ фокус и съответните цели, които произлизат от него, собственикът на бранда може да се възползва от услугите на PantoneLive, тъй като получава пълноценно от край до край решение, което гарантира успешното изпълнение на именно този фокус.

Как се случва това

Когато YYYYYYY ползват PantoneLive, собствениците на бранда трябва да направят две неща – да изберат съответната цветова палитра и субстрата. Оттук насетне екипът на PantoneLive се заема със задачата да идентифицира коректните цветови спецификации въз основа на безбройните налични субстрати, печатни процеси, различните видове мастила и други фактори, отговорни за търсения краен резултат. След което бива създавана точна спектрална дефиниция за всеки цвят, или „дефиниране на ДНК-то на цвета“, както казват от Pantone.

Третият етап е съхраняването на резултата в облачно-базирана екосистема, организирана по бранд, продукт или кампания – за лесно идентифициране и прилагане на нужните резултати.

В крайна сметка собственикът на бранда може чрез специален PantoneLive портал да избира дигитализирани палитри и свързаните с тях субстрати и да администрира кой от цялата верига може да има достъп до тях.

За дизайнерите

Продължавайки логиката от предходната стъпка, а именно – собственикът на бранда е осигурил достъп на дизайнерите и предпечатните услуги до PantoneLive, следва да видим как тази специфична облачна услуга влияе на техния работен подход и по какъв начин взаимодейства с традиционния работен поток.

PantoneLive играе ролята на свързващо звено, което съответният дизайнер/предпечатен специалист може да използва, за да се свърже към цветовата палитра за съответната марка продукт или целия бранд.

И така с помощта на Adobе Illustrator и PantoneLive Color Book&Viewer дизайнерският екип работи с „истинските цветове“ на бранда, преди да подготви файловете за печат. По този начин и с помощта на тези инструменти дизайнерите могат да включат цветовете директно в работния проект и използвания и предпочитан от тях софтуерен продукт.

PantoneLive се интегрира директно в работните потоци и производствени решения от различни производители, генерирайки точни цветови файлове и цветопроби в позната за дизайнерския и предпечатен екип среда.

За доставчиците на печатни услуги

Стигнахме и до последната фаза, характерна за всеки продукт – неговата практическа реализация.

Обикновено към етапа на реализацията се насочват и най-големите очаквания, тъй като тук се предполага да бъде постигнат безапелационно търсеният резултат.

В нашия случай, когато се достигне до етапа на реализация, печатарят може да се „свърже“ с PantoneLive Cloud, за да пресъздаде точно цвета на марката, вземайки под внимание фактори като субстрат, мастило и други важни за акуратния краен резултат фактори.

Основното е, че не се налагат задълбочени познания и настройката е доста опростена, а получаването на одобрение по време на производствения етап е бързо. При това се постигат резултати, които напълно отговарят на очакванията на собственика на бранда.

В обобщение, PantoneLive е услуга, която тепърва ще набира скорост. Със сигурност можем да очакваме навлизането на все повече облачни услуги и в полиграфията.

Статията е публикувана в брой 2 / 2012.

 
11.04.2012.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Архив, Актуално, Печат, Новини

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар