Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

100 години от рождението на Марин Василев (1907–1983)Уважаеми читатели, на 12 февруари тази година се навършиха 100 години от рождението на Марин Василев – човекът, който създаде сп. Полиграфия и го предаде на следващите поколения, за да достигне и до наши дни, носейки в себе си традициите на миналото. Днес неговият син, Васил Василев, достоен и ревностен продължител на тази кауза, публикува спомените на своя баща в книга, наречена „Марин Василев – 1907 – 1983 – 2007”.
Още в първите пет години от своето съществуване сп. Полиграфия се превръща в интелектуален център на българската полиграфическа гилдия. Марин Василев е първият главен редактор на изданието. Той е и един от младите строители на социалистическата печатарска индустрия в България след тоталната разруха от Втората световна война.
Публикуваме без съкращения уводните думи към книгата от нейния автор, бившия главен редактор на това списание, с уверението, че можете да откриете много интересни факти от историята на Държавната печатница, под чийто покрив някога са работили 1600 души. Хора, дати и събития от времето на прохождащата българска полиграфия, вплетени в живота на Марин Василев. Преразказани от Васил Василев.

Една стогодишнина, сама по себе си, би трябвало да е достатъчен повод за оценка на човека както в личностен, така и в обществен план. Още повече, когато в живота на конкретната личност са играли роля събития с решаващо значение за няколко поколения напред — Втората световна война и нейните геополитически последствия, както и началото на социалистическата система в България, когато по силата на съдбата на тази личност се е паднала тежестта за промяна същностното устройство на печатарството. Ролята на личността — възвеличавана и пренебрегвана, оспорвана и признавана…

Тези няколко страници имат претенцията да ни накарат да си спомним за един от тези строители на социалистическата печатарска индустрия на България на прехода към ново стопанско устройство в средата на миналия век — изваждане от разрухата на войната и полагане основите на плановото социалистическо управление на държавните печатници. И не само това — за общественика Марин Василев, чието име може да се срещне в аналите на множество събития от това време, повлияли съществено върху съдбата на стотици и хиляди български граждани.След оттеглянето си от активна професионална дейност през 60–те години на миналия век Марин Василев пише своите спомени под заглавието Петдесет години в служба на полиграфията. Прекалената му скромност, независимо от позицията, от която се пенсионира, явно не му е позволила да настоява за тяхното цялостно публикуване. „Предвоенната” част от тях, посветени на учението и работата в Държавната печатни­ца, са поместени в сп. полиграфия №№ 1 и 2 от 1980 г. Времето след Втората световна война и най–вече организирането на социалистическата полиграфическа промишленост след национализацията на 23-ти декември 1947 г. не са намерили досега обществена публичност. Самият автор, по силата на вродената си деликатност и автоцензура, се спира по–обстойно на производствено–организационното развитие на отрасъла през тези две десетилетия, без да хвърля повече светлина върху обществено–политическата атмосфера, в която се е развивала триединната система „издаване–печат–разпространение”. По–късно през 1983 г. идва смъртта му и промяната през 1989 г. — събития, отложили или даже изместили от дневния ред на обществото издаването на спомените му.

Сега, по повод 100–годишнината от рождението му, когато промяната в стопанското устройство на професионалната дейност в общи линии е привършено, може би е дошло време да се напомни, че всяко нещо има своята история и че условията за успешен градеж на новото се коренят в познаването на миналото. Че не от нас, сегашните активни участници на обществената сцена, „започва историята”, че преди нас и други, цели поколения, са строили и развивали българското печатарство и са го правили с достойнство, нерядко, за съжаление, отсъстващо от днешния ни ден.

Марин Василев и неговите съратници — тогавашните строители на социалистическа България, са участвали в редица важни събития от няколкото следвоенни десетилетия и съвременниците ни заслужава да знаят повече за този период от развитието на българското печатарство. Искаме или не, трябва да признаем, че това е основата, на която днес градят и творят участниците в печатарската гилдия. В повечето случаи не без успех. Изложението в по–голямата си част стриктно се придържа към написаното от Марин Василев, към фактите и оценките му, но е допълнено със спомени и виждания и на други личности, работили заедно с него и познаващи го. Днес, след близо четвърт век от неговата кончина, дистанцията на времето би трябвало да позволява да се направи опит за обективна преценка на този надникнал в бъдещето печатар. Ако въпреки усилията за пределна обективност някъде се прокрадва следа от емоционално тълкуване на едно или друго събитие или личност, то моля за разбиране — личностната връзка в случая е твърде пряка, включително и в професионално отношение.

 
29.09.2011.
Автор: Polygrafiа Magazine
0 Коментари
Таг :

Актуално

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар