Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

„История в портрети: 40 жени, променили България“

  •  

 

Откриващата се днес (6 февруари, 2020 г.) от 18:30 ч. в галерия „Ракурси“ в София изложба представя създадените от 40 знакови художнички[1] портрети на 40 от най-забележителните жени в българската история.

А една от 40-те художнички – автор на портрета на Елисавета Багряна и на корицата и дизайна на излязлата от печат в края на 2019 г. книга на Петя Александрова „Аз съм българка“, е художничката Капка Кънева.

За реализацията на графичния дизайн на книгата, в ролята си на специален гост в бр.6/19 на сп. полиграфия, тя споделя: „Като автор на графичната концепция на книгата за мен беше важно да успея да създам визуална среда, в която 40 крайно разнородни изображения да съжителстват равностойно. Всеки от визуалните портрети трябваше да може, успоредно с текста, да разкаже историята на жена, променила историята и културата на страната ни. В този смисъл, независимо от естетическите ми предпочитания и симпатията към определени исторически личности, не можех да си позволя да дам с работата си предимство на определен персонаж или визия.

Поканих за участие в проекта художнички, от чиято работа се възхищавам, и такива, за чиито произведения бях сигурна, че ще придадат индивидуалност на образите на отделните персонажи. Искаше ми се визуалният език на илюстрациите да е самобитен и богат и всяка от представените личности да е пресъздадена по неповторим начин. Благодарение на обичта, таланта и труда на онези, които приеха да са част от проекта, резултатът надмина и най-смелите ми очаквания.

Допълнителна стойност за мен носи фактът, че създадохме портретите напълно безвъзмездно, а колегите от издателството[2] на свой ред взеха решение да дарят част от приходите за насърчаване на детското четене. Това превърна „Аз съм българка“ в кауза.

Сред авторите на портретите е младата Мария Налбантова, която читателите на полиграфия познават и като автор на поп-ъп книгата „Черна мечка за бели дни/Бели мечки за черни дни“[3].

Изложбата може да бъде видяна до 22 февруари.

 

 


[1] Адриана Герасимова, Албена Лимони, Александра Димитрова, Анжела Минкова, Анна Бояджиева, Антония Ангелова, Ася Колeва-Стоянова, Бистра Мъсева, Виктория Георгиева - Mouse, Вяра Бояджиева, Гергана Дзингарова, Дима Дамянова, Дора Иванова, Елена Панайотова, Елица Димитрова, Ема Вакарелова, Женя Андреева Адамова, Ива Гикова, Ина Христова, Калина Мухова, Калина Христова, Капка Кънева, Люба Халева, Маргарита Дончева, Мария Налбантова, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Милена Вълнарова, Михаела Караджова, Моника Попова, Невена Ангелова, Нели Гашарова, Нина Ковачева, Петя Димитрова, Росица Ралева, Росица Ячкова, Светлана Мирчева, Силвия Богоева, Текла Алексиева, Теодора Дончева, Тоня Горанова.

[2] „Сиела“.

[3] Реализирана в „Булгед“.


 

 

Статията е публикувана в брой 6 / 2019.

 
06.02.2020 09.22ч.
автор: Polygrafiа Magazine
0Коментари
Категория:

Изложби


Таг :

Типография, Актуално, Новини, Събития, Интервюта

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар