Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Церемонията по връчването на годишните награди на СПИБ с тематична изложба за Гутенберг

На 17 май 2018 г. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бяха връчени тринадесетите награди „Печатар на годината“ и „Търговец на годината“. Отличията на гилдията за 2017-та – грамоти и дървени статуетки на Гутенберговата преса, получиха: Емил Петков – управител на печатница „Ропринт" ООД, и Лиляна Танчева – управител на фирма „Елидис" ООД.

Гости на тържеството бяха директорът на Националната библиотека – доц. д-р Красимира Александрова, почетният член на СПИБ и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм – инж. Петър Кънев, председателят и главният секретар на Съюза – инж. Красимир Илиев и инж. Румен Трифонов, колеги от бранша, възпитаници на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (София), студенти от НХА, близки и приятели на наградените.

По инициатива на сп. „Полиграфия" и с любезната подкрепа на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Съюз на печатарската индустрия в България специален гост на церемонията по награждаването беше авторът на изложбата „Преди Гутенберг и след това“ – Диян Павлов (Джими).

Час по-рано във фоайето на НБКМ той направи демонстрация* на изработената от него реплика на Гутенберговата преса и запозна присъстващите с етапите на възникване на писмеността в различните цивилизации и с различните материали и пособия за писане „преди“ и „след“ Гутенберг. Участниците в събитието имаха уникалната възможност да се докоснат до папирус, пергамент и глинени плочки, и да разгледат експозицията от 50 цветни табла и артефакти в компанията на персонажи от различни епохи.

Интервютата с носителите на отличията на гилдията за 2017 г. – в бр. 3/2018 г. на печатното издание.

 


*Видеото от демонстрацията e на Диян Павлов.

 

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар