Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Събитие на фокус: Print4all 2022

  •  
  •  
  •  
  •  

Тазгодишното, второ поред, издание на Print4All събра близо 21 хил. посетители от 66 страни.

246 компании и 20 922 посетители: това са числата, с които приключи състоялото се от 3 до 6 май 2022 г. във Fiera Milano издание на Print4All. Интересът към изложението затвърди ролята му на ключова за сектора международна платформа за професионалистите в печата и производството на опаковки и етикети в Европа.

В продължение на четири дни посетителите имаха възможност да видят най-добрите решения за опаковъчната индустрия – резултат от изследователската и развойна дейност на компаниите от сектора, и да участват в дискусии и семинари.

„Ако исках да определя това издание със съществително, то със сигурност щеше да е енергия. Това се усещаше в павилионите и по щандовете на компаниите през всичките четири дни на събитието“. – коментира директорът на изложението Паоло Пицокаро, подчертавайки, че желанието за срещи на живо е привлякло повече от очаквания брой професионалисти, дошли да видят отблизо последните иновации в бранша и да правят бизнес.

Посетителите

По данни на организаторите 44% от посетителите са били собственици, изпълнителни директори и мениджъри, а 32% – технически специалисти. 42% от посетителите са били заинтересовани от иновациите в печата, а 24% – върху суровините, материалите и оборудването.

Най-много (71%) са били посетителите от Европа – приоритетно от Испания, Германия, Швейцария, Франция, Словения, Румъния, Албания, Полша и по-малко (12%) от Северна Африка – основно от Алжир и Египет.

Пазарът между иновациите и новите сценарии

От конфекциониращи машини до машини за етикетиране и печат, тазгодишният Print4All показа най-добрите решения на присъстващите компании с насоченост към кръговата икономика, индустрия 4.0, сервизирането и дигитализацията.

Секторът в Италия

С оборот от 3,1 млрд. евро секторът в Италия продължава да се представя добре на фона на ефекта от пандемията и неблагоприятната глобална политико-икономическа ситуация. Растящите цени на суровините, материалите и енергията забавят веригата на доставки, но към момента влияят основно върху сроковете, не толкова върху продажбата на машини – глобална тенденция, която според експертите може да бъде отключена през 2023 г.

Print4All отблизо

Президентът на ARGI Антонио Майорано определи събитието като „свят, в който пресата се превръща в инструмент за диалог с обществеността, пренос на послания и ценности“, инструмент за „специални ефекти“, способни да оживят и най-креативните идеи“.

Не би могло и да е другояче на фона на многообразието от решения за производство на уникални опаковки и етикети, предоставящи широк набор от възможности за облагородяване (персонализация, метални мастила, тактилни или пясъчни ефекти, блясък, релефи, нови цветове, разнообразни текстури), печат върху текстил или интериорен дизайн, които се превръщат в инструмент за изживяване на средата по нов начин.

Президентът на ARGI Даниеле Барбуи определи като централна тема на тазгодишното изложение иновациите в качеството им на движеща сила, насочваща избора към все по-устойчиви решения по отношение на материалите и процесите. „За да бъдем конкурентоспособни, днес се нуждаем от подход, съчетаващ максималните икономии на енергия с минималното въздействие върху околната среда: пазарът и потребителите възнаграждават добродетелното поведение, осъзнават и предпочитат устойчиви и рециклируеми продукти и компании, които са възприели културата на кръговата икономика“.

Отличието Best in Show*

Първото издание на наградите за най-значими иновативни машини и технологии, способни да произвеждат печатни продукти на високо ниво, излъчи четирима финалисти: Bobst – за устойчиви и рециклируеми опаковки, гарантиращи надеждното съхранение на храни; Cartes – за изработен със сложни техники етикет с висока добавена стойност; Fuji Film – за интериорен дизайн: персонализиран печат на тапети за болнична среда; IMS Technology – за уникална по форма изцяло рециклируема опаковка от захарна тръстика.

Наградата беше присъдена на Cartes за авангардния етикет Bacca Nera – резултат от използването на нови материали и техники на лепене, злато и релеф.

Фокус върху обучението

Водени от идеята да подчертаят връзката между високите резултати, иновативните технологии, усъвършенстваните машини и адекватно обучения персонал, организаторите на изложението предложиха богата програма от срещи и обучителни семинари. От комуникацията до устойчивостта, от дигитализацията на процесите до управлението и поддръжката на големи данни, в рамките на срещите на The Future Of посетителите имаха възможност да се ориентират в тенденциите за правене на бизнес в условията на динамично развиващите се пазари, както и да почерпят нови идеи и творчески стимули. Осезаемо беше присъствието на млади хора от училищата по изкуства и дизайн и от специализираните училища за подготовка на технически кадри.

The Innovation Alliance

Част от панаирната програма бе иновативният формат The Innovation Alliance, фокусиран върху иновациите в инструменталната екипировка и технологичното оборудване.

Ролята на ITA

В качеството си на правителствена агенция, подпомагаща развитието на бизнеса на италиански компании в чужбина и привличането на чуждестранни инвестиции в страната, Италианската търговска агенция подкрепя Print4All в сътрудничество с Acimga.

Алиансът за иновации в лицето на Ipack-Ima, Greenplast, Intralogistica Italia и Print4All ще се завърне отново във Fiera Milano след три години, в дните от 27 до 30 май 2025 г.

* Идеята на първото издание Best In Show на Print4All 2022 е да даде трибуна на производителите на технологии, чиито машини са допринесли за създаването на печатни продукти съвместно с компаниите клиенти. Инициативата има за цел да ангажира цялата верига на доставки – от идеята до продукта, привличайки творци, дизайнери и производители на материали и машини, допринесли за създаването на крайния продукт. Спонсори на независимия технически панел Best in Show са Fiera Milano, ARGI и ACIMGA.

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар