Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Изложба „Българската художествена школа в шрифтовото изкуство“

  •  
  •  
  •  

В чест на 100-годишнината от рождението на проф. Васил Йончев (1916 – 1985) на 4 октомври т.г. в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 (ет. 3) бе открита изложба, посветена на българската художествена школа в шрифтовото изкуство.

Експозицията включва творби на няколко поколения български художници на шрифта от 50-те години на миналия век до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“ на НХА.

Сред имената на участниците в изложбата са: Васил Бараков, Стефан Кънчев, Олга Йончева, Васил Йончев, Иван Кьосев, Тодор Варджиев, Кънчо Кънев, Борислав Кьосев, Васил Николов, Васил Кателиев, Живко Станкулов и др.

Юбилейната изложба е повод да се отбележи огромният принос на проф. Йончев за българската култура и влиянието, което продължава да оказва върху формирането на съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система като основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия у нас.

Експозицията е и възможност постиженията на българската школа в шрифтовото изкуство да получат заслужен обществен отзвук, както и да се даде гласност на задълбочаващия се проблем с българската идентичност и двойния стандарт в графичната форма на буквите.

Част от юбилейната програма са и изложбата, посветена на научноизследователската и творческа дейност на проф. Йончев (галерия „Академия“, 24 октомври – 18 ноември), и международният симпозиум на тема: „Мястото и ролята на България в развитието на кирилската писмена система като трета европейска официална азбука“ (галерия „Академия“, 25 – 26 октомври).

Изложбата „Българската художествена школа в шрифтовото изкуство“, която е част от събитията по повод 120-годишнината на НХА, ще продължи до 28.10.2016 г.

 
24.10.2016 16.15ч.
автор: Polygrafiа Magazine
0Коментари
Категория:

Изложби


Таг :

Новини, Събития, Типография

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар