Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Второ издание на наградите „Яков Крайков“

  •  

За втора поредна година УниБИТ и СПИБ връчиха (21.11.2018 г.) своята Национална награда и почетния знак „Яков Крайков“ за принос към българската духовност. Носители на отличията за 2018 г.1 станаха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Поздравления към тазгодишните лауреати поднесоха ректорът на УниБИТ – проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председателят на СПИБ – инж. Красимир Илиев, авторът на романа „Печатарят“ и носител на наградата и почетния знак „Яков Крайков“ за 2017 г. – Силвия Томова.

„Яков Крайков поставя името на България и на София2 на картата на Европа във време, в което българската държава не съществува. Страната ни е част от Османската империя, когато през 1566 г. Яков Крайков стъпва във Венеция, купува печатарското ателие на сърбина Божидар Вукович и в продължение на седем години успява да издаде четири богослужебни книги… “

Писателката припомни историята на последната, най-изследвана, най-мистериозна и с най-малко отпечатани копия книга на Яков Крайков – „Различни потреби“, уточнявайки, че изключително ценните екземпляри от джобния формат издание се пазят в университета в Лаакен, в Рилския манастир и в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. „Примерът е показателен, че отличието „Яков Крайков“ би трябвало да задължи своите лауреати с отговорност към културата, към книжовността, защото Яков Крайков има отношение не само към книгоиздаването през VI век – века с най-много книжна продукция във Венеция и респективно в Европа, но поставя началото на шрифт, който може да се проследи и до ден днешен – подчерта тя. – Вярвам, че носителите на тази награда ще подходят към нея с отговорност за разпространението на делото на Яков Крайков.“

В приветствието си към носителите на отличията председателят на СПИБ инж. Красимир Илиев уточни, че създаденият от Яков Крайков щрифт попада в полезрението на Петър I и впоследствие заляга в основата на руските шрифтове, и припомни историята на наградата: „Националната награда на името на Яков Крайков беше учредена от УниБИТ и СПИБ през 2017 г. Заедно направихме и зала „Яков Крайков“, където се намираме в момента. Разбираемо, Съюзът ни участва с печатна техника – работещ макет на Гутенберговата преса.“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за наградата:

„Искрено вярвам, че и днес книгата е огромна ценност и приемам това отличие като награда за София и софиянци, за това, че София е четящ град. В последните няколко години виждаме все повече читатели в библиотеките, виждаме и повече нови книжарници, в които се организират срещи с писатели. Това е нещото, което стимулира младите хора да четат“ – отбеляза г-жа Фандъкова, като подчерта, че отношението към четенето започва от семейството.

 


 

1 Първи носители на учредената през 2017 г. награда станаха авторът на романа „Печатарят“ – Силвия Томова, и председателят на икономическата комисия на Народното събрание и почетен член на УС на СПИБ – инж. Петър Кънев.

2 В една от книгите си роденият в с. Каменна река (област Хасково) Яков Крайков посочва София за свое родно място. По този начин през 1570 г. името на София се откроява редом до това на Венеция.

 
23.11.2018 09.58ч.
автор: Polygrafiа Magazine
0Коментари
Категория:

Новини


Таг :

Актуално, Браншова информация, Печат, Новини, Събития, Интервюта

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар