Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Броени дни до първото междуучилищно онлайн състезание DesignPack

DesignPack* е уникално по рода си състезание в областта на дизайна и предпечата на опаковки, което се организира от ХТМУ, ПГАТ „Ц. Церковски“ и „Унипак“ АД.

Идеята за DesignPack се заражда на мястото, където се срещат бизнеса („Унипак“ АД – Павликени), професионалното средно образование (ПГАТ „Ц. Церковски“ – Павликени) и висшето специално образование (ХТМУ – София), и е пряк отговор на две основни тенденции: бурното развитие на опаковъчната индустрия и сериозния дефицит на специалисти в тази сфера на пазара на труда у нас.

В България са провеждани много състезания и конкурси в областта на графичния дизайн, но DesignPack е първото, в което водещи са не само креативното мислене, дизайна и познаването на софтуерите за предпечатна подготовка, но и познаването на технологичните процеси в областта на печата и производството на опаковки.

Председател на журито е доц. д-р инж. И. Спиридонов, преподавател в катедра „Целулоза, хартия и полиграфия“ (специалности „Дигитални и конвенционални печатни технологии и дизайн“ и „Полиграфия“) към ХТМУ – София, а членове – специалисти по предпечатна подготовка от „Унипак“ АД, художници, дизайнери, учители по професионална подготовка в областта на полиграфията и опаковките.

Целевата група участници са ученици от IX дo XII клас, обучаващи се в професионални направления „Аудио-визуални изкуства и техники“, „Производство на медийни продукти“, „Дизайн“, „Компютърни науки“, както и ученици с интереси в областта на дизайна и предпечата.

Необходими и достатъчни условия за включване в състезанието са познанията и практическите умения в сферата на печатните технологии и производството на опаковки, и уменията за работа със софтуерите Adobe Illustrator и Adobe Photoshop.

Състезанието ще се проведе през месец юни в изцяло електронна среда и ще е  онлайн синхронизирано в платформата Teams.

Участниците ще се състезават индивидуално.

Финалистите ще получат парични и предметни награди, а на най-добрите от тях ще бъдат връчени грамоти за отлично представяне – еквивалент на оценка Отличен (6) на предварителен кандидат-студентски изпит или състезание и възможност за прием в специалност „Дигитални и конвенционални технологии и дизайн“ на ХТМУ – София.

Състезанието ще се проведе в две категории:

1. Направление – ДИЗАЙН НА ОПАКОВКА

Направлението толерира младите таланти с художествено и пространствено мислене (бъдещите дизайнери). Тежестта на точките от критериите пада върху дизайна и в по-малка, но съществена степен, върху правилната подготовка на файла за печат.

На участниците в тази категория ще бъде предоставена персонална колекция, включваща: снимки, примерен чертеж на структурния дизайн на опаковката и текстови документ на задължителните елементи в дизайна (име на продукта, описание, баркод и т.н.).

2. Направление – ПРЕДПЕЧАТ НА ОПАКОВКА

Направлението толерира младите таланти с познания в областта на предпечатната подготовка и технологиите за производство и печат на опаковки. Тежестта на точките от критериите пада върху предпечатната подготовка и върху правилната изработка на електронния монтаж.

Участниците в тази категория ще получат достъп до примерен дизайн в специално създадената за целите на DesignPack виртуална стая в платформата Teams.

Подробности за регламента на състезанието (крайния срок за включване в него и задачите, с които ще трябва да се справят участниците), ще намерите на:

www.uctm.edu – секция „Новини и събития“

www.pgat.bg – секция „Училищни състезания“

www.ruo-sofia-grad.com/провеждане-на-междуучилищно-състеза

* Състезанието се организира с медийната подкрепа на списания „Полиграфия“ и „Опаковки и Печат“ и с подкрепата на Съюза на печатарската индустрия в България.

 

 

 
10.05.2023 12.34ч.
автор: Polygrafiа Magazine
0Коментари
Категория:

Новини


Таг :

Актуално, Конкурси, Новини, Събития

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар