Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Нови продукти от GretagMacbethполиграфия: Г-н Татрай, моля представете се за нашите читатели!

Шандор Татрай (Ш. Т.): Работех като технически мениджър към Полиграфическия факултет на Техническия университет в Будапеща, Унгария. В момента съм технически мениджър по продажбите в GretagMacbeth и отговарям за централно- и източноевропейските страни и мое задължение е да осигурявам техническа и търговска поддръжка на големите партньори, дистрибутори и дилъри като Apple Center — София, нашия дистрибутор и сертифициран сервизен център за Балканския регион.

полиграфия: По време на специализираното изложение ПринтКом Вие представихте нови технологии от GretagMacbeth. Бихте ли ни разказали накратко за тях!

Ш. Т.: По време на ПринтКом, Пловдив, представих нашите последни продукти за предпечат, качествен и продуктов контрол. Вече разполагаме с нов софтуерен продукт за управление на цветовете, наречен ProfileMaker Packaging за флексо/офсетовия опаковъчен пазар, който позволява лесно създаване на многоцветни ICC профили за предпечатна среда, като същевременно дава възможност на предпечатните оператори да правят екранна и печатна цветна проба с тези CMYK + N канални цветови профили, което е наистина уникално на пазара.

Новият четец VipFlex и неговият нов софтуер Plate Quality Flexo са създадени да контролират изработката на флексопечатни форми и да позволят на операторите да проверяват характеристиките на формите, да елиминират нежелани грешки по тях до предаване за печат.
Новият VipPAQ също е разработен специално за флексо индустрията. Тази линейна система е 9-канален денситометър, който контролира качеството на цвета, като позволява създаване на вътрешни стандарти в производството. Инструментът е напълно нов на пазара, съвместим с ISO стандартизираните денситометри и спектрофотометри, като например SpectroEye, за разлика от досега използвания камера-базиран контрол.С тази система производството може да тече по-гладко, по-бързо, с по-голям контрол и по-малко загуби, което съответно спестява време, намалява разходите и освен това дава отчет за контрола над качеството при приключване на работата. Представихме още нашата нова сканираща система Eye‑One iO за спектрофотометър Eye-One Pro, която е наистина високотехнологично устройство, четящо тестови скали за ICC профилиране без ръчна работа и с удивителна скорост — А4 скала за две минути! Друга интересна функционалност, непредлагана от никоя компания досега, е възможността с iO да бъдат измерени разнообразни материали с дебелина до 10 мм и така други типове печатарски машини (за ситопечат, за текстил и за дебели медии) да подлежат на цветово управление, както досега офсетовият, широкоформатният и флексопечатът.

На ПринтКом Пловдив представихме цялото наше най-ново оборудване, което искаме да направим възможно най-достъпно за българската печатарска индустрия. Повече информация можете да получите от г-н Стойо Пашов, Apple Center — София.

полиграфия: Както научихме от Вас, vipPAQ е първата инлайн система за измерване плътността на цвета при флексопечат, което прави този продукт без алтернатива на нашия пазар. Моля, обяснете каква е разликата между тази нова технология и известната ни до момента камерабазирана система за контрол на цвета при печат. С какво vipPAQ е по-добра и възможно ли е двете системи да бъдат използвани едновременно? Как става това?

Ш. Т.: VipPAQ е първата инлайн система, измерваща плътността, която със своите 9 канала, покриващи видимия спектър, позволява контрол едновременно на основни и допълнителни цветове и така постига съобразяване с всички стандарти на печатарската индустрия (като например измерване с Pol филтър) — за разлика от камера-базираните решения, които не са разработени изрично за стандартите на печатарската индустрия и за цветовете на печатарските мастила.

Естествено, и двете системи могат да бъдат използвани едновременно. Основно предимство e, че системата за измерване може да бъде монтирана към всяка печатарска машина (срещу много по-ниска цена от камера-базирана система) и да измери тестова скала от печатния субстрат при печат със скорост до 10 м в секунда. Това дава възможност да контролирате цвета в съответствие със стандартите, да поддържате високо качеството на цвета при оптимална скорост, да предотвратите нежеланите загуби и да съкратите разходите, като спазвате сроковете и получавате и документация за качеството на печатния процес. Това дава доказателство на клиента, че компанията, използваща тази система, се грижи за цвета. Системата VipPAQ също така може да повиши стойността на всеки вид флексо/гравюрна печатарска машина и напоследък производителите на такива машини се интересуват от тази система за измерване, за да я приложат в своите решения. VipPAQ може да включи четири глави за измерване, контролирайки също така и много широки машини.

Нашата система може да бъде изпробвана, подготвили сме безплатна двумесечна демоверсия, за да може потребителят да пробва и да оцени сам резултатите. С VipPAQ, GretagMacbeth вече има завършено решение за флексо/гравюрната печатарска индустрия, предлагащо пълен контрол над работния процес — от предпечатната подготовка до изработването на печатарските пластини, през най-сложните рецепти за смесване на мастила, до окончателния контрол на продукцията с този невероятен инструмент.

полиграфия: Какви са Вашите очаквания за реализацията му на пазара?

Ш. Т.: VipPAQ е наистина първият инлайн денситометър за флексо индустрията. Свързването на стандартния работен поток, наричан „Управление на цвета”, широко използван при офсетовия печат, формулирането на допълнителен цвят, т. е. нашият Ink Formulation софтуер, и системата за контрол на продукцията с VipPAQ — това е наистина уникално и впечатляващо с качествата си решение без алтернатива на пазара в момента.

Моите очаквания са, че България и нейната растяща флексо-печатарска индустрия рано или късно ще започнат да въвеждат международни или вътрешни стандарти за качество. Очевидно, това скоро ще е факт и собствениците на печатници със сигурност ще признаят ползите от такова цялостно решение. Ето защо, ние разчитаме демоверсиите на продукта да подпомогнат въвеждането му при потребителите.

полиграфия: За първи път ли сте тук? Какви са впечатленията Ви от ПринтКом?

Ш. Т.: Да, това е първото ми посещение на ПринтКом и второто в България. Чудесно е да видиш как новите технологии от различни производители се разпространяват навсякъде — ако говорим за широкоформатен печат, цветопробен печат, за софтуерни приложения за предпечат, за офсет, за флексо и т.н. — впечатлен съм да видя и тук същата среда, която виждам и на други изложения, в други градове. Няма никаква разлика.

Аз се надявам изложението да се разрасне и съм сигурен, че и пазарът ще се развие още повече след присъединяването ви към Европейския съюз. Освен това, искам да кажа, че много харесвам вашата страна — благодарение на нашия партньор Apple Center — София.

полиграфия: Как виждате българския пазар на продуктите на GretagMacbeth?

Ш. Т.: Нашият дистрибутор, Apple Center — София, върши огромна работа, популяризирайки нашата марка и ноу-хау в България и на Балканите. Те полагат много усилия и правят сериозни инвестиции в пазара, които се възвръщат и ще бъдат все по-важни в бъдеще. Всички печатари се стремят към високо качество, а цветът тук е най-важен — „Цветът продава!“ — но обикновено контролът на неговото качество не е първата идея за инвестиции и това е напълно нормално. Както и да е, по-късно, когато печатарите могат да си го позволят, те ще въведат в производството онези инструменти, които увеличават стойността на продукта, помагат на печатаря да покрива стандартите и да контролира цветовете. След като разполагат със система за измерване, те контролират процесите и могат да вземат обективни решения. Благодарение на Apple Center, продуктите на GretagMacbeth са широко известни на българския пазар, и са признати за висококачествени решения. Ние сме много добре известни на потребителите, а моята работа е насочена към подпомагане на местните партньори — винаги и по най-добрия възможен начин — защото техният успех е от изключително значение и също така е и наш успех.

 
26.09.2011.
Автор: Десислава Брайкова
0 Коментари
Таг :

Интервюта

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар