Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Когато традициите имат бъдеще: пленер по калиграфия в Килифарево

Започналото през 2014 г. сътрудничество между Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ) и Община Килифарево придоби нови измерения. СПИБ, който преди три години оказа финансова помощ на пострадалите от наводненията във Великотърновско*, стана част от традиционния за килифаревчени празник на града, взимайки дейно участие в първия пленер по калиграфия. Реализираната с подкрепата на Съюза инициатива на кмета на Килифарево – Димитър Събев, доказа, че просветната школа на Теодосий Търновски има достойни наследници. В рамките на 7-то издание на „Детска академия за изкуства“, в продължение на два дни 30 деца от Килифарево и околните населени места усвояваха тънкостите на красивото писане под вещото ръководство на специалиста в областта на шрифта, калиграфията и типографията – д-р Живко Станкулов.

Най-трудни за малките калиграфи бяха първите часове, в които трябваше да овладеят основните правила при писане на калиграфски шрифтове. Непознаващите техниката на изписване на буквите с перо и туш деца бързаха да запълнят междуредията на подготвените в печатница „Абагар“ картони – формат А3, с елементи на букви и да получат следващата задача. Най-нетърпеливи се оказаха момчетата, повечето от които трябваше да разпределят вниманието си между изискващото търпение и максимална концентрация красиво писане и емоциите около предстоящото състезание по футбол.

Паралелно с основните техники на изписване на калиграфските шрифтове д-р Станкулов запозна участниците в школата с факти и събития, свързани с възникването на калиграфията и с нейната поява в България. „До средата на XIX-ти век всичко у нас е писано на ръка: Паисиевата история, както и много богослужебни книги са били писани и преписвани на ръка“ – сподели той, като не пропусна да разпали въображението на децата, показвайки им шедьоври на световната калиграфия.

След часовете по калиграфия по пода и чиновете на една от класните стаи в ОУ „Неофит Рилски“ останаха немалко петна от мастило. По-важно обаче се оказа желанието на децата да продължат заниманията си и догодина – дотогава ще имат и достатъчно време да упражняват наученото с перата и с останалия в мастилниците туш.

Желанието си да предаде своите знания на участниците в следващия пленер по калиграфия засвидетелства и д-р Станкулов: „Ще се радвам, ако пленерът, заедно с другите инициативи на „Детската академия за изкуства“, стане причина за превръщането на Килифарево в център на изкуствата.“

---
*През юли 2014 г. Съюзът на печатарската индустрия в България предостави безвъзмездна помощ (9000 лв. за закупуването на бяла техника и оборудване за битови нужди) на пострадалите от наводненията в с. Дебелец и гр. Килифарево.

 
28.08.2017 23.41ч.
автор: Polygrafiа Magazine
0Коментари
Категория:

Семинари


Таг :

Типография, Актуално, Новини, Събития

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар