Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Новини

Второ издание на националния фестивал „Четящият човек“ в Бургас

Второто издание на националния фестивал „Четящият човек“ се открива днес, 10.09.2013 г. в 20.00 часа на открита сцена „Охлюва“ в Бургас. На официална церемония ще бъде връчена едноименната награда, а след нея ще започне концертът на четящата и пишеща формация „Обичайните заподозрени“ - Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

Специален гост на втория фестивален ден ще бъде министърът на културата Петър Стоянович. Министър Стоянович, заедно с кмета Димитър Николов, ще открие   трите изложби, включени в афиша на събитието.

В четирите фестивални дни отново ще се проследи пътят на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги „Сестри Палавееви“, „Апарат“ и „Руският съсед“ на издателство „Сиела“ в Литературно кафене „Хеликон“, което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга „Работно заглавие: Часът на смъртта“ в традиционната вечер на „Хеликон“.

На 13 септември, петък, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в „Пияната метафора“, с рецитал на поезия, съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

Ще бъде представен и аудиовариант на „Сестри Палавееви“, като към Алек Попов ще се включат актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова.

Специално внимание в програмата на „Четящият човек“ е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната „Хариша“.

Театралната програма включва две представления в театър „Адрина Будевска“: „Живак“, авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на Аскеер 2013), режисьор Димитър Стефанов, и „Алкохол“, авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв., по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литературни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена „Охлюва“.

Ваня Кубадинска (Гьоте институт - София) и Кристофър Бъкстон (Великобритания) ще са лекторите на семинара за журналисти „Една медия в медиите“. В рамките на семинара ще се представи и книгата на Мирон Цовнир – „Паразити на безсилието“.

Официални медийни партньори са Българската национална телевизия и Българското национално радио. Ще бъде организиран и семинар за журналисти от централните печатни и електронни медии.

Партньори и участници в събитията са Гьоте институт - София, Националната художествена академия, Съюзът на българските художници, както и Europeana - Европейският дигитален музей и библиотека.

Голяма популярност набира и фотоконкурсът „За книгите и хората“ (foto.helikon.bg). Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени при закриването на фестивала.

Тази година „Четящият човек“ се организира от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на веригата книжарници „Хеликон“ и Община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център „Морско казино“, лятната сцена „Охлюва“ и знакови пространства в Морската градина.

Второто издание на фестивала се провежда в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.

Страница и програма на събитието във Facebook: facebook.com/LetenFestivalChetiashtiatChovek

 
10.09.2013 18.08ч.
автор: Polygrafiа Magazine
0Коментари
Категория:

Семинари


Таг :

Новини, Събития

Сподели в: Share Tweet

Новини от същата категория

Добави коментар